NBN is het platform voor normontwikkeling in België. Experten uit het bedrijfsleven, maar ook overheden, academici en het middenveld werken actief mee aan nieuwe normen in je sector. En met de hulp van de sectorale operatoren van het NBN wordt een vlotte kennisoverdracht mogelijk.
Steeds meer organisaties ontdekken dat een duurzaam beleid en rendabele groei wel degelijk hand in hand gaan. Om hun duurzaamheidsbeleid vorm te geven, trekken organisaties meer en meer de kaart van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen – of Sustainable Development Goals – van de Verenigde Naties. ISO-normen zijn een handig hulpmiddel om de doelstellingen te vertalen naar concrete actieplannen.
Als lid van het ISO-netwerk, draagt het NBN bij tot het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
Meer info over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kan je terugvinden in deze brochure.
Aantal ISO-normen die bijdragen tot de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
2.780 Belgische experten in 648 Belgische normcommissies
... actief in normprojecten uit 14 sectoren
Via het online webplatform myNBN krijgen NBN klanten toegang tot hun collectie kennisdocumenten. Met myNBN zorgen we voor de ontzorging van onze klanten: vlot aankoopproces, automatische updates, rapportage, etc.
Het NBN biedt voortaan 2 soorten opleidingen aan: de Master Track en de e-learning. In 2021 werkte het NBN de opleidingen Master Track ISO 9001 en e-learning ‘fundamenten van ISO 9001’ uit in het Frans. Ook bood het NBN de Master Track ISO 45001 en de e-learning ‘fundamenten van ISO 45001’ aan in het Nederlands.
Om alle Belgische experten te ondersteunen bij normontwikkeling bood het NBN ook in 2020 een aangepaste opleiding aan. Zo leerden deze experten de belangrijkste verschillen tussen Belgische, Europese en internationale normen, wie de normen ontwikkelt, hoe dit gebeurt en meer. Ook ervaren experten haalden er voordeel uit en ontdekten nieuwe invalshoeken.
Professionals samenbrengen om kennis en ervaringen uit te wisselen: het is een van de sterktes van het NBN. 2021 maakte het opnieuw niet gemakkelijk, maar toch zijn we trots op enkele virtuele alternatieven waarop NBN aanwezig was.
Tijdens Agoria’s grootste kennis-, inspiratie- en netwerkevent ACUMEN werd een overzicht gegeven van de allerlaatste evoluties op het gebied van human resources, algemene regelgeving, technische regelgeving en normalisatie, innovatie, duurzaamheid, digitale transformatie, artificiële intelligentie en nog veel meer.... Tijdens dit 4-daagse event werden meer dan 100 sessies georganiseerd. Je had de mogelijkheid om het event digitaal te volgen ofwel fysiek bij te wonen. Als één van de hoofdsponsors van dit evenement, gaf het NBN verschillende presentaties en nam ook deel aan het slotdebat. Maar liefst 1837 verschillende organisaties namen hieraan deel. Er waren in totaal 2314 inschrijvingen voor de webinars.
Dankzij de goede samenwerking met FOD Economie was het mogelijk om de doorlooptijd van ontwikkeling tot publicatie van normen aanzienlijk in te korten. Het openbaar onderzoek en de publicatie van Belgische normen zijn sinds april beschikbaar op de NBN-website, het openbaar onderzoek werd beperkt tot 2 maanden en normen hoeven niet meer bekrachtigd te worden door een KB. Met een tijdwinst van 6 maanden als resultaat.
De voortdurende aandacht voor verbetering bij het NBN hebben geleid tot een verhoogde focus op cyberveiligheid en een betere afstemming met de klantenbehoeften. Hierdoor werd ook gestart met de ontwikkeling van een nieuw applicatieplatform met aandacht voor een efficiënte en gebruiksvriendelijke ervaring voor onze klanten.
Van 1 januari 2021 zetelt Johan Haelterman, voorzitter van het Directiecomité van het NBN, in de ISO Council. Zo zal het NBN een concrete bijdrage leveren aan de opmars van normalisatie op wereldvlak. Daarnaast is Johan actief lid van zowel het Financieel comité en het Benoemingscomité van ISO.
Ook voor onze eigen werking zijn normen een cruciale hoeksteen. NBN is gecertificeerd voor ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en ISO 27001 (informatiebeveiliging). Zo blijven we verder werken aan een vlotte dienstverlening en zorgen we ervoor dat onze informatiesystemen goed beveiligd worden.
In mei werd een intelligente softwarerobot in gebruik genomen. De robot verwerkt ongeveer 75% van de nationale stemmen en communiceert het Belgische standpunt aan CEN en ISO. Ook implementeert de softwarerobot ISO-normen en publiceert hij NBN ISO-normen. De robot is een grote meerwaarde voor het NBN: hij verhoogt de efficiëntie, de uitvoeringssnelheid en bespaart veel tijd.
De ASTM-normen maken voortaan ook deel uit van het NBN-aanbod. ASTM is een belangrijke Amerikaanse organisatie voor de ontwikkeling van normen. Deze internationale normen hebben een meerwaarde voor alle organisaties die actief zijn op de Amerikaanse markt.
Sinds 28 september 2021 werd de governance van het NBN versterkt door een Technisch Bureau (TBT). Dit orgaan verleent aan de raad van bestuur van het NBN technisch advies over specifieke kwesties in verband met het Belgische normalisatieproces of het werkprogramma.Bovendien laat het TBT toe de coördinatie-vergaderingen van de Europese normalisatie (CEN BT) nog beter voor te bereiden door een aantal stakeholders nauwer te betrekken bij de besluitvorming.