Aankoop van normen: wat moet ik weten?

Heb je een norm eenmalig nodig? Dan is aankoop een goede keuze. Je koopt de norm in de beschikbare taal van jouw keuze en in de versie die op dat moment van toepassing is. Komt een maand later een nieuwe versie op de markt? Dan is die van jou verouderd. Ook belangrijk: normen zijn auteursrechtelijk beschermd (copyright ©), je mag ze dus niet doorgeven of delen met derden.

Welke normen zijn beschikbaar bij het NBN?

Het NBN is het Belgische Bureau voor Normalisatie. Ons aanbod bevat meer dan 35.000 normen in verschillende categorieën:

  • NBN: Belgische normen
  • NBN EN: Europese normen die aanvaard zijn in België
  • NBN ISO: internationale normen die aanvaard zijn in België
  • NBN EN ISO: internationale normen die aanvaard zijn door Europa en dus ook in België

We werken voortdurend aan de uitbreiding van ons normenaanbod. Zo zijn vanaf nu ook ASTM-normen beschikbaar.

Hoe vind je de norm die je zoekt?

In de online NBN-shop zoek je normen:

  • op normnummer (bijv. 9001)
  • op normtitel (bijv. milieu). Zoek altijd in de taal waarin je de website raadpleegt. Om je slaagkans te vergroten, hebben we de Engelse en Franse titels van Europese en internationale normen vertaald naar het Nederlands. Vind je niet meteen wat je zoekt? Geef dan zeker eens een synoniem in.

Het overzicht van je zoekopdracht vermeldt de normen met hun nummer, titel, publicatiedatum en status. Heb je meer informatie nodig? Met een muisklik verschijnen de details: samenvatting en een preview van de eerste pagina’s.

 

Aankopen van een norm in de NBN e-shop

In de e-shop koop je de norm(en) van je keuze. Dat gaat makkelijk en snel. Betalen doe je met Bancontact, Maestro, VISA of MasterCard. Betaal je liever na ontvangst van de factuur? Dat kan ook. En je krijgt evengoed onmiddellijk toegang tot de norm(en).

 

Welke normen kan je niet aankopen in de shop?

Elektrotechnische en elektronische, buitenlandse en sommige ISO-normen. Heb je ze nodig? Dan is toegang tot het digitale normenportaal myNBN interessant voor jou.

Normen aankopen

Wil je meer informatie over het kopen van normen? Of heb je interesse in een abonnementsformule?

Neem contact met ons op