Publiek onderzoek: laatste fase voor definitieve publicatie

Normontwikkeling is een uitvoerig proces. Dat begint met de normcommissie die een normontwerp uitwerkt. De laatste stap voor publicatie van de norm is het publieke onderzoek. Ben je betrokken partij bij de norm? Dan kan je daaraan deelnemen.

 

Waarom is meewerken aan het publieke onderzoek interessant voor jou?

Je bent al op de hoogte van de nieuwe (of aangepaste) norm vóór de publicatie. Ook heb je twee maanden tijd om opmerkingen te geven bij het normontwerp. Voor jezelf, jouw bedrijf of organisatie, sector of groep die je vertegenwoordigt. Pas als de normcommissie alle opmerkingen heeft bekeken en verwerkt, is het ontwerp klaar voor goedkeuring en publicatie.

 

Tip

Wil je je inspraak vergroten en mee aan de wieg staan van de normontwikkeling? 

Sluit je dan aan bij een normcommissie. Neem contact met ons op voor meer informatie. Mail naar standard.development@nbn.be of bel 02 300 78 53. We vertellen je er graag alles over.

Belgische (NBN) en Europese (CEN) normen bijsturen

Bekijk de normontwerpen via het Public Enquiry Portal van het NBN en geef jouw commentaar. Hoe je dat doet?  

  1. Open het Public Enquiry Portal.
  2. Klik op  om het normontwerp in te kijken.
  3. Klik in de laatste kolom op  om jouw commentaar te geven.

Het NBN speelt deze commentaren door aan de bevoegde normcommissie.

Op het Public Enquiry Portal vind je alle Belgische (NBN) en Europese (CEN) normontwerpen, behalve Europese elektrotechnische en elektronische normen (CENELEC). De ontwikkeling daarvan gebeurt in België door het BEC. En ETSI ontwikkelt ICT-normen.

 

Elektrotechnische en elektronische normontwerpen bijsturen

Het Belgisch Elektrotechnisch Comité (BEC) ontwikkelt normen voor elektrotechniek en elektronica. Ontdek de Europese normontwerpen van CENELEC en de internationale normontwerpen van IEC.

 

ETSI-normontwerpen bijsturen

Het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) ontwikkelt normen voor de ICT (informatie- en telecommunicatietechnologie). Bekijk de ETSI-normontwerpen.