Zo gebruik je normen binnen je bedrijf op een correcte en copyright-compliant manier 

Laatst bijgewerkt:
6/9/2024
Zo gebruik je normen binnen je bedrijf op een copyright-compliant manier.

Gebruik jij soms normen binnen je bedrijf? Hoe doe je dat op een correcte manier, rekening houdend met het auteursrecht? We helpen je graag op weg! Zo ben je zeker dat je geen juridische of financiële risico’s loopt.

Wat zijn normen en hoe komen ze tot stand?

Een norm is een afspraak of best practice over producten, diensten of processen in verschillende domeinen. Producenten, leveranciers of klanten passen normen dus vrijwillig toe.

Als je een norm gebruikt, en je wil die inhoud vervolgens ook delen met collega’s, controleer je best of zij ook rechtmatig toegang hebben tot die norm. Met uitzondering van enkele wettelijke toepassingen, mag je de inhoud van een norm waar jij individueel toegang toe hebt niet zomaar delen.  

Normen en auteursrecht

Auteursrechten zijn wettelijke rechten die auteurs toekennen aan hun originele en creatieve werken. Het beschermt de auteursrechthebbenden ervoor dat hun intellectuele eigendom niet onrechtmatig wordt gekopieerd of verspreid. Ook normen vallen, zowel in fysieke als digitale vorm, onder dat auteursrecht.  

Normen ontstaan namelijk door een diepgaande samenwerking tussen experten uit verschillende organisaties. De betrokken partijen komen samen om gefundeerde discussies te voeren op basis van onderzoek, kennis en praktijkervaring. Aan het einde van de rit ontstaat uit deze samenwerking een norm – een consensus – over een bepaald onderwerp.  

Wil je zeker weten in welke situatie of welke soort uittreksels van een norm je al dan niet intern mag delen? Je kan onze whitepaper “Normen en auteursrecht, do’s and don’ts” downloaden.

Dit document kan je te allen tijde raadplegen bij vragen over het gebruik van jouw normen.

Hoe gebruik je normen op een correcte manier?

Je let best op dat je het auteursrecht op een norm niet schendt. NBN biedt verschillende formules voor jou en je bedrijf om copyright-compliant met normen aan de slag te gaan. 

Je mag een norm volgens het auteursrecht namelijk niet zomaar delen. Niet met een collega, niet op het intranet van je bedrijf,  maar ook niet met andere bedrijven als onderdeel van een aanbesteding of bestek.  Hoe ga je er dan wel correct mee om?

Single-use aankoop

Een aankoop van een norm in de NBN-shop is steeds ‘single-use’. Dat wil zeggen: als jij een norm aankoopt, mag jij die raadplegen, op je eigen toestel downloaden en een werkkopie voor persoonlijk gebruik printen. Wanneer je de norm opent of downloadt wordt er een watermerk aan toegevoegd, met jouw emailadres en contactgegevens. Enkel jij mag dan die norm in zijn geheel gebruiken. De volledige inhoud mag dus niet gedeeld worden met collega’s, klanten, leveranciers, en ga zo maar door.  

Wat mag wel: het reproduceren van uittreksels uit een aangekochte norm in werkdocumenten voor intern gebruik. Zo’n uittreksel kan bijvoorbeeld een handleiding of een bepaalde procedure zijn.  

Abonnement

Is er een nood binnen je organisatie om bepaalde normen tussen verschillende collega’s te delen? Of moeten er verschillende mensen toegang hebben tot een norm? Dan kies je best voor een abonnementsformule bij NBN. Op die manier kan je normen binnen de organisatie delen, zonder het copyright op normen te schenden. Je collega’s hebben dan namelijk zelf ook rechtmatig toegang tot de norm.  

Read-only

Wanneer je lesgeeft of lessen volgt aan een erkende onderwijsinstelling, kan je via het NBN Edu-portaal gratis de normen uit de NBN-catalogus consulteren. De toegang die je hebt is dan ‘read-only’. Je mag en kan de norm niet downloaden, maar wél lezen.  

Twijfel je nog? 

Hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Of nood aan een eenmalige aankoop? Wij helpen jou graag op weg, op maat van wat jij en je bedrijf nodig hebben.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right