Als jij NBN kent, weet je hoogstwaarschijnlijk ook wat normen zijn. Heb je ze misschien al nodig gehad op je werkplek? Of heb je collega’s erover horen praten? Maar wist jij dat je dagelijks met normen in contact komt? Ze zitten verworven in je alledaagse bezigheden, veel meer dan je denkt.
Als jij de trein naar je werk neemt, bedenk dan dat voor de sporen waarover je rijdt internationale normen bestaan. Er zijn namelijk afspraken rond het materiaal dat gebruikt wordt om sporen aan te leggen, over hoe breed die sporen moeten zijn, over signalisatie tussen treinen en stations, veiligheidsvoorschriften voor treintoestellen en ga zo maar door.
Waarom is dit belangrijk? Beeld je maar eens in dat een trein landsgrenzen wil oversteken. In een wereld zonder normen zouden er meteen ongelukken gebeuren. Als ieder land verschillende breedtes van spoorwegen zou hanteren, toch. Of stel je voor dat ieder station andere afspraken heeft over het signaleren van een trein. Je voelt het aan, afspraken hieromtrent maken het leven gemakkelijker en bovendien veiliger. Al deze regels, procedures, materialen en afmetingen werden internationaal vastgelegd.
Heb jij wifi thuis? Gebruik je een printer in je home office? Welk papier gebruik je daarvoor? Ziezo, weer drie normen waar je op regelmatige, of zelfs dagelijkse, basis mee in contact komt. Wifi-frequenties worden over landsgrenzen heen gelijkgestemd, zo ook tussen de landen van de EU. De richtlijn van de EU bepaalt welke frequentieband gebruikt moet worden voor digitale draadloze communicatie.
En wanneer jij iets moet printen, heb je te maken met een norm die bestaat sinds 1922. Sta jij er nog bij stil dat wij allemaal A4 gebruiken als standaardformaat? Het woord zegt het zelf. Voor ons is dit ‘normaal’. Het is al zo ingeburgerd dat we durven vergeten dat in Amerika een ander papierformaat domineert. In sommige delen van Amerika gebruiken ze zelfs uitsluitend het Amerikaanse briefformaat.
Sinds enkele jaren bestaan er ook afspraken rond het maken van printers. Het doel hierbij is om de impact op het milieu te verkleinen. Er belanden te veel printers, inktpatronen en onderdelen op de afvalhoop door het gebrek aan kwaliteit en uniformiteit in de printers. Er moet worden ingezet op duurzame printers, onderdelen moeten makkelijker vervangbaar zijn en liefst met milieuvriendelijke materialen waar het kan. Meer kwaliteit en duurzaamheid waardoor ook jouw portemonnee blij is dat je niet ieder jaar een nieuwe printer moet kopen.
Bij NBN dragen we normen overal met ons mee, we zijn er dagelijks mee bezig. Normen zijn onderdeel van het verhaal dat we willen uitdragen. Het leven makkelijker maken en kwaliteit garanderen zijn twee aspecten, doelstellingen, van dat verhaal. Maar ook jij draagt normen met je mee, letterlijk.
De kleren die je draagt, het gsm-toestel in je handtas of broekzak, het geld in je portemonnee. Universele kledingmaten zijn ontstaan uit internationale afspraken. Met de opkomst van technologie en de digitalisering van de maatschappij ontstond ook de nood aan universele opladers. Vanaf 28 december 2024 moeten alle mobiele telefoons, tablets en camera's die in de EU worden verkocht een USB-C oplaadpoort hebben. Zo wordt ook dit weer ‘de standaard’ binnen enkele jaren, tot we vergeten dat dit ooit anders was.
Zelfs voor het netwerk waarop je surft, bestaan er normen. De 4G-norm voor mobiele netwerken is opgesteld door de International Telecommunication Union. Deze norm beschrijft hoe 4G werkt, zoals welke technologie wordt gebruikt voor het verzenden van data en hoe snel dit gaat.
Waar komt de nood aan normen eigenlijk vandaan? Enkele voorbeelden uit het verleden geven hier meer duiding over.
Denk om te beginnen aan de productie van een Airbus A330. De onderdelen voor dit vliegtuig worden in verschillende landen gefabriceerd en later op één plek (Toulouse) samengesteld. Hier moesten uiteraard duidelijke afspraken rond worden gemaakt. Zo moesten ze zien dat alle bouten en schroeven hetzelfde waren, al het materiaal even kwalitatief was en, last but not least, dat de afmetingen op voorhand werden vastgelegd. Zo passen de onderdelen ook effectief mooi in elkaar.
De normen voor schroeven en bouten behoorden tot de eerste internationale normen die door ISO werden opgenomen. De norm ging niet alleen over de afmetingen, maar ook over de kwaliteit van het staal dat gebruikt werd.
Een ander voorbeeld, eentje uit Amerika toont heel goed de voordelen van standaardisatie. Het gaat om afspraken rond openbare brandkranen. Wanneer in 1904 brand uitbrak in de Amerikaanse stad Baltimore, werd er versterking opgeroepen uit andere brandweerdistricten. Eens op de plek van de brand aangekomen realiseerden ze zich dat hun brandslangen niet op de lokale brandkranen konden worden aangesloten. Een harde les, de start van veel normalisatieprojecten als gevolg.
Sta af en toe eens stil bij hoe vaak je normen gebruikt doorheen je dag. Normen veranderen en evolueren mee met de tijd. Dat is wat het zo interessant maakt.
Ben je geprikkeld en wil je graag op de hoogte blijven van nieuws rond normen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!