Gentiel Acar, de winnaar van de Sustainability Award 2023, werkt nog steeds met normen

Laatst bijgewerkt:
1/10/2024
Gentiel Acar, toen student Burgerlijk ingenieur-architect aan de UGent, wint de Sustainability Award 2023.

Vorig jaar won Gentiel Acar de NBN Sustainabilty Award, een onderdeel van de Vlaamse Scriptieprijs. Dit voor zijn scriptie over het hergebruik van minerale wolisolatie. Hij blikt terug, vertelt wat de prijs voor hem betekende en hoe hij vandaag met normen werkt.

Met de Sustainability Award zet NBN scripties in de kijker die over duurzaamheid gaan. De thema’s hierbij kunnen divers zijn: technologie, economie, sociale wetenschappen, rechten… De winnaar van vorig jaar was Gentiel Acar, toen masterstudent Burgerlijk ingenieur-architect aan de UGent. Zijn baanbrekekende thesis ging over de herbruikbaarheid van rotswolisolatie uit plattedaken. Op dit moment zet Genitiel zijn vernieuwende onderzoek voort als doctoraatsstudent en wetenschappelijk onderzoeker aan de UGent. Wij spraken hem over zijn award en hoe hij normen gebruikt in zijn huidig wetenschappelijk werk.

Leren pitchen via de NBN Sustainability Award

Wat betekende de award voor je?
Gentiel: “Ik heb er veel door geleerd. Na mijn nominatie moest ik een artikel schrijven,waarin ik mijn onderzoek kort en laagdrempelig beschreef. Zo leer je om je onderwerp te vertalen naar mensen zonder veel voorkennis. En op het event zelf moesten we ons onderzoek pitchen in één minuut voor een jury van experts. Ook heel leerzaam. Dat laatste bleek ook belangrijk voor later, want om een beurs voor mijn onderzoek binnen te halen moet ik binnenkort pitchen voor een internationale jury.”

Wat vond je het meest waardevolle aan het winnen van de award?
“Nadat ik de prijs won, verschenen er artikels over mijn onderzoek in de lokale pers van mijn gemeente en in technische vakbladen. Daardoor kreeg ik mails van mensen uit het werkveld die me schreven dat zij oude isolatiepanelen ontmandelden voor hun project of ook isolatiematerialen hergebruikt hadden, wat me casestudies opleverde voor mijn onderzoek. Een fijne en belangrijke bijvangst van de award.”

Normen uitpluizen voor oude en nieuwe isolatiematerialen

Gebruik je nog steeds normen in je onderzoek?
“Ja, ik gebruik normen voor de testen die ik doe op isolatiematerialen, om te bepalen hoe ze nog presteren. Ik gebruik ze dus als testnormen en ze zijn heel belangrijk in elke stap van mijn onderzoek. De eerste stap daarin is literatuuronderzoek: lezen over de normen. De tweede stap is de prestaties testen conform de normen in de literatuur. En de derde stap is bekijken hoe we de gebruikte isolatie kunnen gebruiken in een nieuwe toepassing. Waarbij we ook bepalen aan welke voorwaarden en normen de materialen moeten voldoen in die nieuwe toepassing.”

Kun je een voorbeeld geven van hoe je met normen werkt?
“XPS-isolatieplaten,voor daken, vloeren en muren, moeten waterresistent zijn, dus een eerste test is of gereccupereerde XPS ook waterproof is. Via literatuuronderzoek pluis ik uit wat de norm is voor waterresistentie van een nieuw isolatiemateriaal. Vervolgens voer ik op basis van die norm testen uit voor de hebruikbare XPS-isolatieplaten,waarbij ik kijk hoe ze presteren op een aantal parameters die in de norm beschreven staan. Op dezelfde manier test ik bijvoorbeeld ook de thermische en mechanische prestaties van niet alleen XPS, maar ook PUR, PIR, EPS en minerale wol isolatieplaten.”

Gratis account via de Universiteit Gent

Raad je mensen in jouw veld aan om met normen te werken?
“Jazeker. Normen zijn een kader voor wat er vandaag bestaat. Als je als onderzoeker een relevant onderzoek wil doen of als bedrijf een goed businessmodel wilt hebben, is het beter om de normen van vandaag te hanteren. Voor een nieuw domein, zoals het hergebruik van isolatiematerialen, is het helemaal beter om binnen dat bestaande kader te werken. Het maakt je onderzoek een stuk geloofwaardiger en sterker. Hetzelfde geldt als je een businessmodel schrijft om die materialen op de markt te brengen. Ik zie zelfs niet hoe je het zonder normen zou doen, ze zijn onontkoombaar.”

Wat zijn voor jou de voordelen van NBN?

“Het grote voordeel van NBN is dat ik als student en academisch personeelslid gratis toegang heb tot alle normen. Via mijn UGent-account raadpleeg ik voor mijn onderzoek oude en nieuwe normen en vergelijk ik ze. Zeker voor oude materialen is het interessant om te bekijken wat de norm toen was en wat die nu is. Er staan op mijn computer altijd veel tabbladen open met normen.” (lacht)

Grote ambities voor duurzaamheid

Heb je tot slot tips voor de deelnemers van de NBN Sustainability Award van dit jaar?
“Uit tegenover de juryduidelijk de interesse en de goesting die je hebt in je onderwerp.Vertel over je ambities die je ermee hebt. En ten derde: zet in de verf wat het kan betekenen voor bedrijven of voor verder onderzoek op het vlak van toekomstige verduurzaming. Bij mij was dat laatste heel duidelijk, maar soms is dat minder het geval en moet je het expliciet meegeven.”

Wat is het Edu-portaal?

NBN heeft exclusief voor het secundair en hoger onderwijs het Edu-portaal ontwikkeld. Via dit platform krijg je als student, leerkracht en academicus gratis toegang tot meer dan 40.000 normen uit de NBN-catalogus. Dit portaal biedt vier voordelen:

1.    Toegang tot kennis: normen geven de recentste know-how en expertise weer van een bepaald vakgebied.

2.    Studiehulpmiddel: via normen krijgt je master- of doctoraatsthesis een kwaliteitsinjectie.

3.     Carrièreboost: Als je tijdens je studies al met normen werkt, heb je een stapje voor als je een job zoekt waar normen relevant zijn.

4.    Jobs en stages: je kunt op het Edu-portaal zoeken naar de job of stage van je  dromen.

Meer weten over hoe je als student, leerkracht of academicus gratis toegang krijgt tot normen?

Bedankt voor je interesse!

De link naar het e-book 'Certificatie van ISO-managementnormen, een roadmap naar succes.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.

Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download het e-book (nl)Download het e-book (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper 'Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download de whitepaper (nl)Download de whitepaper (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right