Georges Klepfisch, de voormalige voorzitter van de raad van bestuur van NBN, ging in 2020 met pensioen. Nét voor heel België door corona op slot ging. Intussen zijn we 2 jaar verder en hadden we graag deze boeiende persoonlijkheid nog een laatste keer aan het woord gehad in dit afscheidsinterview.
Georges Klepfisch
Als afgestudeerd bouwkundig ingenieur startte hij zijn carrière in 1977 in het collectieve onderzoekscentrum van de bouwsector (WTCB). Hij werkte daar als adviseur in verwarming en energie. In 1990 stond hij mee aan de wieg van het Belgische centrum voor domotica (BCDI). Hier maakte hij al kennis met internationale normen. Als verantwoordelijke voor de certificatie in de bouwsector kwam hij voor het eerst in aanraking met het Bureau voor Normalisatie. In 2005 werd hij bestuurder bij NBN én voorzitter van de Hoge Raad voor Normalisatie. In 2014 ten slotte werd hij benoemd tot voorzitter van NBN.
Georges: “Voor mij was dat een heel mooie periode, omdat ik de kans kreeg om met CEO Johan Haelterman samen te werken. NBN is enorm vooruitgegaan onder zijn leiding. Ik had meteen een goede menselijke band met hem. We vulden elkaar goed aan. Zo werkten we samen om als klein land beter vertegenwoordigd te zijn in de wereld van internationale normalisatie. Want al zijn we een land van experten, dat is niet goed geweten. Ook zetten we onze collectieve onderzoekscentra op de internationale normalisatiekaart. Momenteel hebben we daardoor een kleine, maar wel evenwichtige stem op internationaal vlak. Een waarmee men rekening houdt. Dat zijn voor mij mooie verwezenlijkingen.”
Georges: “Rechtstreekse bijdragen zijn altijd zeer bescheiden. Want het normalisatieproces is een democratisch proces. Het levert een fundering op basis van compromissen en akkoorden. Het was dan ook niet mijn doel om persoonlijke bijdragen aan het normalisatieproces te leveren, maar eerder om de Belgische normalisatie op de kaart te zetten. En om zoveel mogelijk mensen goesting te geven om expert te worden.”
Georges: “We zijn van een klassieke, ouderwetse organisatie uitgegroeid tot een sterk geïnformatiseerd bedrijf. We hebben enorm veel inspanningen geleverd op ICT-vlak. Er zijn weinig organisaties die het beter doen. Onze kleine ploeg heeft veel expertise. De tools die we gebruiken zijn van het hoogste wereldniveau. Ook hebben we hard gewerkt aan marketing. NBN is een commerciëler bedrijf geworden. Een dat veel zichtbaarder en bereikbaarder is, en normalisatie promoot in de verschillende industrieën in België. Met een gestegen klantentevredenheid als gevolg.”
Georges: “Normen zijn vooral belangrijk om handel te drijven zonder beperkingen en om particulieren te beschermen. Ze dienen het algemeen belang. Normen zijn een compromis dat de hele maatschappij aanvaardt. Hoe complexer onze wereld wordt, hoe belangrijker normen worden.”
Georges: “Zonder normen kun je eenvoudigweg geen nieuwe producten op de (internationale) markt brengen. Normalisatie is concurrentiebevorderend. Dankzij normen kennen we een overvloed aan kwaliteitsvolle en veilige producten en diensten tegen een concurrentiële prijs.”
Georges: “Ik denk dat NBN vooral aan de gebruiksvriendelijkheid van normen moet werken. Ook kleinere bedrijven, particulieren en consumenten moeten ze kunnen lezen en zo volgens de best practices kunnen werken. Daarom is het belangrijk dat ze in een duidelijke, begrijpbare taal worden geschreven. Ook moeten we op internationaal vlak onze Belgische stem nog beter laten horen. Gelukkig zijn we al goed op weg.”
Vanaf 2020 werd Dominique Du Tré de nieuwe voorzitter van de bestuursraad.
Dominique Du Tré
Zij werkt intussen al 29 jaar in het federatiewezen. Eerst in de federatie voor de landbouwmachines, daarna in de federatie van de technologische industrie Agoria. Vanuit haar diverse functies kwam zij vaak in contact met nationale, Europese en internationale normen. Binnen Agoria werd zij verantwoordelijk voor de entiteit regelgeving en normalisatie en leerde zo NBN kennen. Vandaag is ze verantwoordelijk voor de entiteit van experten die de dienstverlening aan de leden verzorgt. Toen Agoria sectoroperator werd bij NBN, nam Dominique plaats in de raad van bestuur van het NBN. Om uiteindelijk in 2020 voorzitter te worden van deze raad van bestuur.
Dominique: “Samen met Johan en zijn team wil ik toch enkele projecten realiseren. We proberen ons meer en meer internationaal te mengen in het normalisatieproces. Zo maakt Johan ondertussen ook deel uit van het Bestuursorgaan van ISO. Het is belangrijk dicht bij het internationale governance model van normalisatie betrokken te worden. De toekomstplannen van NBN zijn bovendien in lijn met de prioriteiten die de Europese Commissaris Thierry Breton in februari 2022 in haar nieuwe Europese normalisatiestrategie heeft voorgesteld.
NBN is een veel dynamischer bedrijf aan het worden en schudt het oubollige imago van zich af. We willen het de eindgebruiker zo gemakkelijk mogelijk maken om normen te vinden, zodat ze ook effectief worden gebruikt. Want dat is uiteindelijk de bedoeling: dat normen doordringen in onze maatschappij.
In het onderwijs is er daarom nog veel werk om normen en normalisatie bekender te maken. Studenten zijn de normengebruikers en de normenschrijvers van morgen. De generatiewissel onder normalisatie experten moet vergemakkelijken.
Topprioriteit voor NBN blijft het sensibiliseren van alle belanghebbenden, experten aantrekken en hen vervolgens begeleiden in het normalisatieproces. Aan het einde van de rit moet iedereen weten wat normen zijn, wat hun toegevoegde waarde is en waarom normalisatie zo belangrijk is.”