Johan Haelterman: “Normen creëren stabiliteit in deze uitdagende tijden”

13/3/2023
Johan Haelterman

5 highlights uit het interview met onze CEO  

NBN is de uitgever van maar liefst 40.000 normen. Onze taak? Ervoor zorgen dat normen in België ontwikkeld én toegepast worden. Maar wat zijn normen precies? En wat zijn de voordelen ervan? Hendrik Deckers van het netwerk voor leidinggevenden CIONET interviewde onze CEO Johan Haelterman over normen en normalisatie. Benieuwd? In dit artikel lees je 5 highlights uit het gesprek.

1. Normen zijn kennis

In eerste instantie onderstreept Johan Haelterman dat het belangrijk is om normen niet zomaar als documenten te zien, maar als kennis.

“Wat wij doen: expertise in België capteren en toegankelijk maken voor bedrijven en industrieën. We zitten dus in de sector van knowledgemanagement”, benadrukt Johan. Alle normen die wij publiceren zijn dan ook kennisdocumentent die zowel kleine als grote bedrijven kunnen gebruiken.

2. Normen zijn een overeenkomst

Normen helpen je op verschillende vlakken om met andere bedrijven en organisaties samen te werken. Want goede afspraken maken goede (zaken)vrienden. Om een paar voorbeelden te geven: normen bepalen hoe je dingen test of produceert en hoe je een product of service definieert. Normen kunnen ook kwaliteitseisen of veiligheidseisen voorschrijven.  

“Soms worden normen gehanteerd omdat je eraan moet voldoen, voor certificering van informatiebeveiliging bijvoorbeeld. ISO/IEC 27001 is de norm bij uitstek voor informatiebeveiliging. Het is een inspiratiebron en geeft tegelijk nuttige richtlijnen. Ook deze norm is breed inzetbaar door verschillende soortenn organisaties" duidt Johan.

3. Normen zijn overal

NBN geeft in totaal 40.000 normen uit over verschillende sectoren heen. Van ICT, technologie, bouwproducten, voedselveiligheid tot meer triviale zaken zoals een A4 blad of kledingmaten. Een ander mooi voorbeeld zijn containers. Deze zijn gestandaardiseerd zodat dezelfde container zowel op een schip, een trein of een vrachtwagen kan worden getransporteerd.

Johan: “We gebruiken normen op zoveel manieren. En het ding is dat de meeste mensen dit niet altijd beseffen. Maar dat komt net doordat normen zó voor de hand liggend zijn. Denk er maar eens over na: normen zijn echt overal.”

4. Normen ontstaan in fasen

Hoe normen precies ontstaan? Johan: “Ik vind dit zelf heel boeiend. Het is niet zo dat we snel even de koppen bij elkaar steken en een norm in elkaar boksen. Er gaat een heel proces aan vooraf, wat maakt dat een norm een betrouwbaar document is.”

In de eerste fase verzamelt NBN kennis in een expertenplatform waar de normen worden geschreven. Dat kan op verschillende niveaus: Belgisch, Europees of internationaal. De experten stellen een document op waarop de betrokken landen kunnen stemmen volgens een strikte stemprocedure. Een beetje zoals bij de Verenigde Naties. “Wij vertegenwoordigen België en zorgen ervoor dat Belgische stakeholders de normen aanvaarden die we op internationaal of Europees niveau ontwikkelen”, verklaart Johan.

Vervolgens zorgt NBN ervoor dat normen worden gepubliceerd, waardoor ze een erkende status krijgen. NBN heeft een lijvige normencatalogus, en de nodige tools om normen makkelijk terug te vinden. Dit laatste is belangrijk om het gebruik van die normen te faciliteren.  

5. Normen creëren stabiliteit

Een nakende recessie, de hoge inflatie, de crisis in bepaalde waardeketens, de energiecrisis, het lage consumentenvertrouwen … Bedrijven staan vandaag voor gigantische uitdagingen.

“We zijn er niet om de wereld te veranderen. Maar wél om bedrijven en economieën te helpen om beter te presteren. Ook om consumenten en het milieu beter te beschermen. Normen verbeteren je efficiëntie en lossen problemen op in waardeketens. Ze maken de wereld eenvoudiger en veiliger. En vooral in deze woelige tijden is het voor bedrijven belangrijk om minder onzekerheden te hebben. En daar zorgen normen voor”, besluit Johan.

Meer te weten komen over managementnormen?

Ontdek hoe managementnormen ook jouw organisatie beter doen presteren

Lees meer over managementnormen

Meer weten over ISO/IEC 27001?

Ontdek alles over de internationale norm voor informatiebeveiliging.

Lees meer over ISO/IEC 27001

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right