Wil jij ISO 31000 mee vormgeven?

Laatst bijgewerkt:
24/4/2024

ISO 31000 werd een eerste keer gepubliceerd in 2009 en werd een eerste keer herzien in 2018. Nu roept de internationale technische commissie op om een tweede revisie van de norm in de nabije toekomst onder de aandacht te plaatsen.

Wat houdt ISO 31000 in?

ISO 31000 is een set richtlijnen voor risicomanagement. Ze kunnen toegepast worden in elk soort organisatie, ongeacht grootte of sector en in elke laag van de organisatie. De norm bestaat uit een specifieke woordenschat, principes, een raamwerk en een proces. De principes zijn algemeen geldende managementprincipes, het raamwerk is een proces om risicomanagement in je organisatie te integreren, te implementeren en continu te verbeteren en het proces is hoe risicomanagement in de praktijk gebracht wordt om betere beslissingen te nemen en continu te verbeteren.

Waar is ISO 31000 van toepassing?

De norm kan breed ingezet worden – zo goed als elke nieuwe ISO managementnorm verwijst naar ISO 31000 voor het gedeelte risicomanagement. De overkoepelende doelstelling van ISO 31000 is om waarde te creëren en te beschermen door risico’s beter te beheren en er voldoende aandacht op te vestigen zodat er een risico-bewuste organisatiecultuur ontstaat.

Hoe wordt ISO 31000 concreet ingezet?

Risico gaat over de toekomst en het doel van risicomanagement is om waarde te creëren en te beschermen. Het gaat er dus om de best mogelijke beslissingen te nemen voor die toekomst. Welke risico’s moeten er genomen worden en hoe kunnen die het best gemanaged worden zodat de waardecreatie verzekerd is? Welke risico’s worden dan gelopen en hoe kun je die gecreëerde waarde zo goed mogelijk beschermen? Het ISO 31000-proces helpt in het bepalen van criteria en het nemen van beslissingen die daar betrekking op hebben.

Wat zijn de voordelen van ISO 31000?

Die lijsten we graag voor je op – van lagere kosten en schaalbaarheid tot de focus op opportuniteiten en het creëren van een risicobewuste cultuur. Je leest er alles over op deze pagina.

Wie kan er aan ISO 31000 bijdragen?

Kort samengevat: iedereen die actief is op Belgisch grondgebied. Of je nu enthousiast bent om je eerste stappen te zetten in risicomanagement, of heel wat expertise meedraagt en die wil delen, ben je meer dan welkom. Via de Belgische normcommissie NBN/I262 kan je je oor te luisteren leggen, of je steentje bijdragen aan de toekomst van risicomanagement.

Wil jij bijdragen aan ISO 31000 via de technische commissie NBN/I262? Schrijf je nu in als expert.

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right