Technische normen spelen een cruciale rol in de bouw en infrastructuur. Ze garanderen de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van de uitgevoerde werkzaamheden en moeten daarom duidelijk in de wetgeving worden vastgelegd.
Gauthier Michaux, bouwkundig ingenieur bij de Waalse overheidsdienst Mobiliteit en Infrastructuur, deelt zijn ervaringen.
Technische normen opnemen in wetgeving vereist zorgvuldige verduidelijking om juridische dubbelzinnigheden te vermijden. Gauthier Michaux coördineerde enkele jaren geleden de opmaak van een reglement over signalisatie op bouwplaatsen. Hij legt uit: “Wanneer je in een regelgevende tekst naar een norm verwijst, moet je aangeven dat het product voldoet aan die norm ‘of aan een gelijkwaardige norm’. De technische referentie mag niet beperkt blijven tot één enkele norm. De sector moet de mogelijkheid hebben om de gelijkwaardigheid van het product met een andere norm aan te tonen.”
Technische normen evolueren voortdurend en de wetgeving moet gelijke tred houden om relevant te blijven.Gauthier Michaux onderstreept hiervoor het belang van het NBN-portaal: “Het NBN speelt een waardevolle rol door ons op de hoogte te brengen van alle normherzieningen.Zo blijft de wetgeving in overeenstemming met de technische vooruitgang.”
Het is een grote uitdaging om na te gaan of producten voldoen aan de technische normen. Materialen testen op een bouwwerf is vaak tijdrovend en allesbehalve praktisch. Toch is het soms de enige manier om te verzekeren dat ze aan die normen voldoen. Het beste alternatief? Vrijwillige certificering. “Europa eist een CE-markering voor een hele reeks bouwproducten. Deze certificering is verplicht als je een product opd e markt wilt brengen, maar garandeert niet altijd dat het aan de specifieke eisen van de klant voldoet. In België biedt het BENOR-keurmerk – de vrijwillige certificering van bouwproducten – een aanvullende garantie”, legt de ingenieur uit.
Het BENOR-label versterkt het vertrouwen van de gebruiker. Het toont aan dat het product voldoet aan de normen en kwaliteitseisen. Zo ben je dubbel zeker van de conformiteit en kwaliteitv an de producten die in de bouw worden gebruikt.
Belgische en Europese normen dienen als technische referenties. In de bouwsector, met name in de wegenbouw, is er weinig regelgeving. “Het draait meer om technische eisen, die in Wallonië zijn opgenomen in het lastenboek. Denk bijvoorbeeld aan Qualiroutes. Dat zijn contractuele vereisten tussen een aannemer en een administratie”, verduidelijkt Gauthier Michaux.
Technische normen in wetgeving vormen de hoeksteen van de kwaliteit en veiligheid van onze infrastructuur.Dankzij duidelijke en nauwkeurige referenties, regelmatig bijgewerkte wetgevingen strenge controlemechanismen garanderen de sectorpartijen de naleving van de hoogste standaarden.
Volg onze gratis live webinar ‘Hoe gebruik je normen om de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van overheidsinfrastructuur te waarborgen’ op 5 november om 11 uur.
Werk jij, net als Gauthier Michaux, voor de overheid en wil je leren omgaan met normen? Van Eurocodes tot elektrotechnische normen? En zie je door de bomen het bos niet meer? Vind je het belangrijk om normen toe te passen, maar weet je niet hoe je dat het beste aanpakt? Tijdens deze gratis live webinar beantwoorden we graag al je vragen.
Gratis live Webinar ‘Hoe correct verwijzen naar normen in technische regelgeving’ op 19 november om 11 uur.
Wil je er zeker van zijn dat je beleid correct wordt uitgevoerd? Dan is het belangrijk om altijd op de juiste manier naar normen in regelgeving te verwijzen. Zo voorkom je rechtsonzekerheid tegenover de wetgeving. Tijdens deze webinar krijg je uitgebreide informatie en begeleiden we je naar de speciaal ontwikkelde gids en e-learning.