Recap Thank You Event 2023

Laatst bijgewerkt:
15/2/2024
NBN Thank You Event 2023

NBN bedankt experten

NBN organiseerde gisteren haar Thank You Event. In het stadhuis van Brussel werden tijdens deze geanimeerde avond 3 awards uitgereikt. Twee experts mochten een award in ontvangst nemen voor hun inspanningen op het gebied van de ontwikkeling en promotie van normen. In samenwerking met SciMingo werd ook de eerste NBN Sustainability Award uitgereikt aan een student voor een scriptie met duurzaamheid als centraal thema.

Bedankt, experten!

“Onze experten geven vorm aan normen. Van kwaliteit tot technische specificaties, normen vind je overal terug – van schroefkoppen tot managementsystemen. Die afspraken dragen bij tot waardecreatie, zowel in onze economie als de samenleving”, aldus Johan Haelterman. “De mensen die achter de schermen meewerken aan die enorme kennisbank aan afspraken en overeenkomsten verdienen ook een moment in de spotlight.”

Hoog bezoek

Niemand minder dan de secretaris-generaal van het ISO, Sergio Mujica, was aanwezig. Hij had het over het ontstaan en de evolutie van de organisatie, maar stond ook stil bij de uitdagingen die een (in)directe invloed hebben op de werking. Naast de economische en geopolitieke situatie, is ook het gebrek aan vertrouwen in instanties een invloedrijke factor. Uiteraard speelt ook de drievoudige planetaire crisis (klimaatverandering, vervuiling en het verdwijnen van biodiversiteit) een prominente rol in dit verhaal. Vervolgens overhandigde hij de prestigieuze prijzen aan de professionals.

Dit zijn de winnaars

Het hoogtepunt van de avond was de awarduitreiking. Twee Belgische professionals en één student mochten het podium betreden. Ze kregen, ieder in hun categorie, een welverdiende award mee naar huis.

Award categorie ‘grote ondernemingen’: Koen Staes

Koen Staes is Specialist in internationale wetgeving en keuringen in business area compressietechniek bij AtlasCopco. Hij werkt al sinds 2007 mee aan het ontwikkelen van normen. Als voorzitter van CEN TC 232 WG2 heeft hij meegewerkt aan de norm EN1012-1. In samenwerking met ISO werkt hij mee aan de ontwikkeling van de internationale opvolger van die norm. Het doel is om die norm te publiceren en harmoniseren tegen januari 2027.

Award categorie ‘non-profit & academici’: André Plumier

André Plumier is ereprofessor in het domein ArGEnCo (architectuur, geologie, milieu & bouw) aan de Universiteit van Luik. Sinds 1994 werkt hij mee aan normontwikkeling. Zijn publicatie over aardbevingsbestendig ontwerp volgens Eurocode 8 werd meer dan 430.000 keer gedownload. Daarnaast geeft hij ook lezingen aan bouwbedrijven in België en Frankrijk. Hij zetelt als expert in CEN TC 250 SC 8, maar ook in WG 1, 2, 3 en 5.

De eerste NBN Sustainability Award: Gentiel Acar

Gentiel Acar ontving de eerste NBN Sustainability Award voor zijn onderzoek naar het herbruiken van minerale wolisolatie. De (intussen afgestudeerde) student Ingenieurswetenschappen ontving de prijs in samenwerking met SciMingo vzw, die de Vlaamse Scriptieprijs uitreikt. Zijn baanbrekend onderzoek naar de recuperatie van isolatiemateriaal won het van de drie andere genomineerden omwille van de maatschappelijke impact, het sluiten van de materiaalkringloop en de praktische haalbaarheid in het huidige economisch klimaat.

Ik had erop gehoopt, maar had het eerlijk gezegd niet verwacht. De onderzoeken en pitches van de andere kandidaten vond ik zeer sterk en overtuigend. Het klinkt misschien als een cliché, maar voor mij zijn we alle vier winnaars - Gentiel Acar

De andere genomineerden, Adeline De Clercq (The War on PFOS), Casper Van Herzele (Het paspoort naar circulaire mode) en Emma Gouwy (Kunnen bacteriën kelp redden?) waren geduchte tegenstanders. Wel willen we hen ook bedanken voor hun inzending én toelichting – ze wisten de jury zeer gepassioneerd en onderbouwd antwoord te bieden op het vragenvuur.

De vier genomineerden voor de NBN Sustainability Award
Het waren zeer sterke kandidaten – dat maakte de keuze niet makkelijk. Uiteindelijk gaf de praktische aanpak van Gentiel Acar de doorslag. – Marc Van Overmeire, voorzitter van de jury

Ook expert worden bij NBN?

Wil jij meewerken aan normen in jouw sector? Schrijf je in voor een van onze normcommissies en deel je vakkennis. Zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, bouw je een sterk netwerk uit en geef je je eigen organisatie een stem.

Schrijf je in als expert

Ten slotte willen we nogmaals alle experten, klanten, sectoroperatoren, leden van de raad van bestuur en uiteraard de studenten en hun achterban bedanken voor de massale opkomst - door en voor jullie doen we bij NBN ons uiterste best om het elke keer net iets beter te doen. En hoe kunnen we dat beter tonen dan het jullie in de aanloop naar het volgende Thank You Event te laten ervaren?

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right