Eurocodes: bouwnormen in een handig overzicht

Constructies zijn meestal reuzegroot en peperduur. Denk maar aan bruggen, woningen, parkeergarages, sporthallen, winkelcentra en stations. Elk gebouw heeft een maatschappelijk belang, en een goede constructie gaat tientallen jaren mee. Toch kan je de veiligheid niet testen in een laboratorium. En vervang je dergelijke constructies niet zomaar. Daarom moet je zeker zijn van de veiligheid. De oplossing? Eurocodes.

Eurocodes: uniforme bouwnormen voor alle Europese landen 

De Eurocodes vormen een geheel van Europese normen voor het ontwerp en de dimensionering van gebouwen en kunstwerken – inclusief funderingen en weerstand tegen aardbevingen. Ze zijn opgesteld door experten binnen de normcommissie TC250 van het Comité Européen de Normalisation (CEN). Doelstelling? Gemeenschappelijke technische regels voor de lidstaten van de Europese Unie in tegenstelling tot een versnipperde lokale regelgeving.

Het CEN neemt elke norm geregeld onder de loep én past die aan als dat nodig is. Momenteel wordt er volop aan een grondige herziening van de Eurocodes gewerkt en staat de publicatie ervan op de planning van de komende jaren. Hou onze website én NBN-shop dus in de gaten. Zo blijf je op de hoogte van elke verandering.

Voordelen van Eurocodes

Ben jij actief in de bouwsector? Of ben je eigenaar van een gebouw? Dan bieden de normen over bouwstructuren je een pak voordelen. Het handige NBN-overzicht van Eurocodes vormt een leidraad naar nog meer … 

  • veiligheid: je zorgt voor veilige constructies dankzij de uniforme en internationaal afgestemde berekeningsmethoden. 
  • kwaliteit: je rekent op constructieve bouwproducten dankzij de geharmoniseerde rekenmethoden.
  • strategie: je bouwt aan een sterkere positie binnen de Europese markt.
  • kennis: je hebt duidelijk zicht op wat van toepassing is voor alle Europese landen én de specifieke Belgische Nationale Bijlagen.

Wist je dat:

  • elke Eurocode uit meerdere delen is samengesteld? Eurocode 3 bijvoorbeeld, de normen voor staalconstructies, bevat onder meer berekeningsmethoden voor platen, verbindingen, vermoeiing en bruggen. Alles samengeteld bestaan de Eurocodes zo uit 58 delen.
  • ook de brandweerstand van de verschillende bouwmaterialen aan bod komt in de materiaal gerelateerde Eurocodes en de Eurocode over belastingen?

Actief in de bouwsector? Deze Eurocodes heb je nodig.

Maak nu kennis met de Europese normen over bouwstructuren.

 

 

Zelf je normencollectie samenstellen uit de NBN-catalogus?
 

Ontdek je abonnement

Zoektip

Zoek uitgebreid op het sleutelwoord ‘eurocode’ en filters op catalogus ‘NBN’. Verfijn je zoekopdracht op normnummer:

  • ‘1990’ voor Eurocodes 0
  • ‘1991’ voor Eurocodes 1

Ga naar de Nationale Bijlagen door te zoeken in ‘normnummer’ op ANB.

Wist je dat elk land Nationale Bijlagen uitgeeft?

Die hebben te maken met de lokale context, zoals andere weersomstandigheden. Die bijlagen zijn alleen daar van toepassing.