Belgische norm NBN E 23-402 internationaal erkend

Laatst bijgewerkt:
21/9/2023
Decorative

Belgische normen vormen een belangrijke springplank voor internationale erkenning. Zo werd de berekeningswijze van de Belgische norm NBN E 23-402 onlangs opgenomen in de Duitse software MDESIGN. Zonder norm zou dat bijna onmogelijk zijn geweest.


NBN E 23-402

De Belgische norm NBN E 23-402:2019 Tandwielen – Berekening van tandflankbreuk belastbaarheid werd medeontwikkeld door Dirk Leimann van ZF, een wereldwijde leverancier van aandrijftechnologie: “We stelden vast dat de tandflankbreuk belastbaarheid soms toerentalafhankelijk is. Dat betekent dat tandwielen bij hoge snelheden schade op hun vertanding krijgen. Dankzij mijn berekeningsmethode kan je beoordelen of flankbreuk zou kunnen optreden en de juiste maatregelen nemen om deze schade te voorkomen.”


Duits bedrijf neemt berekening op

Het Duitse softwarebedrijf MDESIGN heeft deze berekeningswijze nu opgenomen in zijn vertandingprogramma. Zonder de norm zou dat nooit gelukt zijn. Voor Leimann is dit een internationale erkenning van zijn methodiek.


Norm opent internationale deuren

Dirk De Moor van Agoria, de Belgische werkgeversorganisatie voor technologiebedrijven, reageert opgetogen: “Dankzij de norm is het gemakkelijker om de berekening van flankbreuk internationaal te communiceren. Zeker met de Engelse versie. Zo kunnen nu ook internationale klanten overtuigd worden van deze nieuwe berekeningswijze. De norm communiceert de nieuwe inzichten op een eenduidige en toegankelijke manier.”


Binnenkort wordt ook een traject opgestart om deze inzichten te integreren in de berekeningsmethodieken van de ISO/TC 60 - Gears. Een Belgische norm kan dus deuren openen en is een relatief eenvoudige insteek naar internationale erkenning met grote impact.

Interesse in normontwikkeling?

Wil je zelf meewerken aan normontwikkeling? En zo ook invloed hebben op de inhoud van normen? Neem dan als expert deel aan een van onze normcommissies.

Schrijf je nu in

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right