Een gezonde en veilige werkplek met ISO 45001

21/6/2023
Man onderzoekt kwaliteit product

Feit: volgens Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico's, steeg het absolute aantal arbeidsplaatsongevallen tussen 2020 en 2021 opnieuw met 9,5 %. Veiligheid en gezondheid op de werkvloer is dus meer dan ooit een belangrijk agendapunt. En daarom is er ISO 45001, de managementnorm die je organisatie begeleidt naar een optimaal bedrijfsbeleid. Lees je in op een minuutje en ontdek hoe onze Master Track voor ISO 45001 je op weg zet.

Zet je organisatie daarentegen in op een veilige én gezonde werkomgeving, dan kan je de kosten van onder meer ziekteverzuim en verzekeringspremies verlagen. Bovendien verhoog je zo ook de productiviteit en medewerkerstevredenheid, een win-win.

Hoe begin je eraan? ISO 45001 biedt een optimaal startpunt. Deze internationale managementnorm legt de vereisten vast voor een managementsysteem dat volledig draait rond gezondheid en veiligheid op het werk.

Wat is ISO 45001?

ISO 45001 (Veiligheid en gezondheidsmanagementsystemen – Vereisten met richtlijnen voor gebruik) helpt organisaties bij het creëren van een gezonde en veilige werkplek. En dat in zowel kantoren, fabrieken, open ruimtes als andere werkomgevingen. De norm heeft daarmee de voormalige Occupational Health and Safety Assessment Series (OHSAS) 18001 vervangen, de Britse norm voor gezond en veilig werken die internationaal werd gebruikt. Organisaties die een OHSAS 18001-certificaat hadden, kregen tot maart 2021 de tijd om over te stappen naar ISO 45001 om een erkende certificatie te behouden.

Waarom ISO 45001 toepassen?

De grootste voordelen van een managementsysteem volgens ISO 45001:

  • Minder ongevallen en ziektes: dit is het beoogde resultaat van een doeltreffend managementsysteem voor Occupational Health & Safety (OH&S).
  • Lagere kosten: je besteedt minder aan verzekeringspremies, terwijl je medewerkersretentie stijgt – waardoor je minder vaak op zoek moet naar korte of langdurige vervangingen.
  • Sterkere reputatie: een organisatie die van het welzijn en de veiligheid van zijn eigen medewerkers een prioriteit maakt, geniet meer aanzien in de buitenwereld.
  • Meer betrokkenheid: iedereen, inclusief directieleden, krijgt een actieve rol toebedeeld om zo een gezondheids- en veiligheidscultuur te creëren.
  • Op maat van elke organisatie: zowel publieke als private organisaties kunnen de norm toepassen, onafhankelijk van grootte of sector.
  • Troef bij employer branding: kandidaten die mogelijk bij jou aan de slag gaan, willen graag zeker zijn dat ze in een gezonde en veilige werkomgeving terechtkomen.

Aan de slag met ISO 45001?

Bouw je kennis gestaag op met een grondige en heldere opleiding (dit jaar enkel nog beschikbaar in het Frans).

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right