Experten gezocht voor Remote Work & Menstrual Health

Laatst bijgewerkt:
29/3/2024

Meer en meer organisaties besteden expliciet aandacht aan gezondheid en veiligheid op het werk. Daarbij kiezen ze vaak voor ISO 45001 als managementnorm als middel om in te zetten op het inperken van risico’s voor en het welzijn van hun medewerkers. ISO kondigt nu een uitbreiding aan van die norm, en doet dat ineens op twee vlakken.

Remote Work

Een eerste uitbreiding van de algemene managementnorm situeert zich in de ontwikkeling van ISO 45008 “Guidelines for Remote Working”. Met die focus buigt de internationale commissie ISO/TC 283 over de technische inhoud van deze norm.

Het doel van deze normontwikkeling is om richtlijnen te voorzien voor organisaties en medewerkers waarbij afstandswerk onderdeel uitmaakt van de bedrijfscultuur. Zo kan er ook voor afstandswerkers gewaakt worden over hun gezondheid en veiligheid tijdens het werk, zodat ze een gezonde balans bewaren tussen werk en privé. De norm is vooral bedoeld voor medewerkers die structureel en op recurrente basis op afstand werken.

Menstrual Health

Daarnaast wordt er ook een richtlijn uitgewerkt onder ISO 45010 “Menstruation, menstrual health and menopause in the workplace — Guidance”. Experten die het project willen opvolgen, of een bijdrage willen leveren, zijn meer dan welkom om zich aan te sluiten bij de Belgische commissie.

Het doel van deze norm is om een leidraad uit te werken voor het ontwikkelen van beleidslijnen en praktische handvaten die de menstruatie, menstruatiegezondheid en peri-/menopauze-ervaringen van werknemers op de werkplek ondersteunen. Hierbij is een inclusieve aanpak van cruciaal belang. Aspecten als genderidentiteit, etniciteit, religie, handicap, geestelijke gezondheid, neurodivergentie, sociaal-economische status en verschillende professionele achtergronden centraal staan in de ontwikkeling van deze norm.

Deze norm zal vooral nuttig zijn voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van anderen, het beheren van de werkdruk, het welzijn en de werkomgeving.

Geïnteresseerde experten mogen zich aanmelden voor de bevoegde Belgische commissie NBN/I283 – deze commissie volgt de ontwikkelingen van internationale normen omtrent “gezondheid en veiligheid op het werk” op de voet, en draagt eraan bij. Iedereen in België kan zich aansluiten. De volgende bijeenkomst van NBN/I283 is voorzien voor september.

Bedankt voor je interesse!

De link naar het e-book 'Certificatie van ISO-managementnormen, een roadmap naar succes.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.

Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download het e-book (nl)Download het e-book (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper 'Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download de whitepaper (nl)Download de whitepaper (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right