Meer aandacht voor geestelijke gezondheid en veiligheid op het werk sinds corona

Laatst bijgewerkt:
21/9/2023
Man voelt zich mentaal gezond en veilig op het werk

COVID-19 heeft het belang van geestelijke gezondheid op de werkplek duidelijker gemaakt dan ooit. ISO nam het voortouw en ontwikkelde een bijkomende norm: ISO 45003: veiligheids- en gezondheidsmanagement op het werk - psychologische veiligheid en gezondheid op het werk - richtlijnen voor het beheer van psychosociale risico's. Deze norm helpt werkgevers om de juiste omgeving te creëren voor de mentale veiligheid van hun werknemers. Wil je ook met deze norm aan de slag? Dat kan laagdrempelig met onze Master Track ISO 45001, waarvan ISO 45003 deel uitmaakt.

ISO 45003 voor psychologische gezondheid op het werk

ISO 45003 is een wereldwijde norm die praktische richtlijnen geeft voor het omgaan met psychologische gezondheid op de werkplek. De norm definieert psychosociale gevaren. Ook ontwikkelt ze een managementkader dat deze gevaren erkent als grote uitdagingen voor de gezondheid, de veiligheid en het welzijn op het werk.

Psychosociale risico’s

Psychische en sociale perikelen verhogen de kans op werkgerelateerde stress en kunnen tot psychische of fysieke schade leiden. Voorbeelden hiervan zijn buitensporige werkuren, slecht leiderschap, pesten, een onaangename werkomgeving of blootstelling aan gevaarlijke taken.

Negatieve invloed op de gezondheid

Psychosociale gevaren hebben een negatieve invloed op onze mentale gezondheid en veiligheid. Maar ook de gezondheid, de veiligheid en het welzijn op het werk in het algemeen komen in het gedrang.

Werknemers kunnen te maken krijgen met een slechte gezondheid, ongezond gedrag en minder arbeidsvoldoening, inzet en productiviteit.

Ook de prestaties en duurzaamheid van je organisatie gaan achteruit. En dat veroorzaakt economische kosten, zowel voor je bedrijf als voor de samenleving. Voor je organisatie betekent de impact van psychosociale risico’s hogere kosten door ziekteverzuim, verminderde kwaliteit van producten of diensten, werving en training, onderzoeken op de werkplek en rechtszaken, én schade aan de reputatie van je organisatie.

ISO 45003: partner voor je mentale gezondheid

Effectief beheer van psychosociale risico’s met behulp van normen levert veel voordelen op. Denk aan een grotere betrokkenheid van de werknemers, een hogere productiviteit, en meer innovatie en duurzaamheid in je organisatie.

ISO 45003 somt psychosociale gevaren op die voortkomen uit de werkorganisatie, sociale factoren, omgeving, uitrusting of gevaarlijke taken. De norm koppelt die aan een reeks beheersmaatregelen die worden gebruikt om deze gevaren te elimineren of bijbehorende risico’s te minimaliseren.

Een nieuw tijdperk voor geestelijke gezondheid op het werk

De covidcrisis heeft de manier waarop mensen leven en werken veranderd. Ingrijpende aanpassingen in werkplekken en -tijden, en minder fysieke vergaderingen hebben drastische gevolgen voor het mentale welzijn.

ISO 45003 levert het raamwerk om de impact op te vangen als werkgever. De toekomst van geestelijke gezondheid op de werkplek vereist een cultuurverandering met meer medeleven, begrip en een duurzame manieren van werken.

Aan de slag met ISO 54001 en ISO 45003?

Bouw je kennis gestaag op met een grondige en heldere opleiding.

Schrijf je nu in voor onze Master Track ISO 45001, waarvan ISO 45003 deel uitmaakt (dit jaar enkel nog beschikbaar in het Frans)

Registreer je hier

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right