Succesvol innoveren doe je met normen voor innovatiemanagement

Laatst bijgewerkt:
7/8/2023
Decorative

Wie wil overleven, moet zich telkens opnieuw uitvinden. Innovatie is dus essentieel voor elke onderneming. Bedrijven die innoveren verbeteren zichzelf voortdurend en blijven groeien, waardoor ze de concurrentie een stapje voor zijn.  

Normen voor innovatiemanagement helpen je om succesvol te innoveren en het beste te halen uit al je inspirerende, vernieuwende ideeën.

Begin met ISO 56000

ISO 56000: innovatiemanagement – grondbeginselen en vocabulaire is dé internationale norm voor innovatiemanagement. Deze norm helpt:

 • de juiste terminologie voor innovatiemanagement te gebruiken
 • je innovatiemanagementactiviteiten zichtbaar en geloofwaardig te maken
 • op een gestructureerde en effectieve manier te evolueren als organisatie
 • nieuwe ideeën vast te leggen en voortdurend te verbeteren

De ISO 56000-familie

De ISO 56000-familie helpt organisaties zichzelf heruit te vinden. Zodat ze kunnen overleven in deze veranderende en onzekere wereld.

Welke normen behoren nog tot deze familie?

 • ISO 56002: innovatiemanagementinnovatiemanagementsysteemleidraad biedt richtlijnen om een innovatiemanagementsysteem in te voeren.
 • ISO 56003: innovatiemanagementhulpmiddelen en methoden voor innovatiepartnerschapleidraad biedt een handleiding voor innovatiepartnerschappen.
 • ISO/TR 56004: beoordeling innovatiemanagement leidraad helpt je om innovatiemanagement te beoordelen.
 • ISO 56005: innovatiemanagement hulpmiddelen en methoden voor beheer van intellectueel eigendom leidraad biedt richtlijnen ter ondersteuning van de rol van intellectueel eigendom binnen innovatiemanagement.
 • ISO 56006: innovatiemanagement hulpmiddelen en methoden voor management van strategische informatie leidraad biedt richtlijnen voor het ondersteunen van strategische informatie binnen innovatiemanagement.
 • ISO 56007: innovatiemanagement ideeënmanagement biedt hulpmiddelen en methoden voor het beheer van kansen en ideeën. (In ontwerp!)
 • ISO 56008: innovatiemanagement instrumenten en methoden voor metingen van innovatieoperaties richtlijnen biedt een leidraad om innovatieoperaties te meten. (In ontwerp!)

De concurrentie een stapje voor dankzij normontwikkeling

Innovatie is heel belangrijk om je concurrenten enkele stappen voor te blijven. Bedrijven die actief deelnemen aan normontwikkeling, verhogen hun geloofwaardigheid bij klanten én zorgen voor een voorsprong in de markt. Dat heeft Vera De Glas van beschermingskledingproducent Sioen heel goed begrepen.

Vera: “De slogan van Sioen is ‘protection through innovation’. Door deel te nemen aan normontwikkeling, krijg je een beter inzicht in de nieuwste markttrends. Normen moeten vijfjaarlijks herzien worden. Bij de herziening wordt altijd rekening gehouden met de nieuwste technologische evoluties. Wie zetelt in een normcommissie, is dus altijd helemaal mee.”

Normen voor innovatie

Leer de norm voor innovatiemanagement beter kennen.

ISO 56000

Koop de normen voor innovatie aan in onze webshop.

Normenplatform

Bedankt voor je interesse!

De link naar het e-book 'Certificatie van ISO-managementnormen, een roadmap naar succes.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.

Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download het e-book (nl)Download het e-book (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper 'Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download de whitepaper (nl)Download de whitepaper (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right