Zo gebruik je normen binnen je bedrijf op een correcte en copyright-compliant manier 

Laatst bijgewerkt:
21/6/2024
Zo gebruik je normen binnen je bedrijf.

Zo gebruik je normen binnen je bedrijf op een correcte en copyright-compliant manier

Gebruik jij soms normen binnen je bedrijf? Hoe doe je dat op een correcte manier, rekening houdend met het auteursrecht? We helpen je graag op weg! Zo ben je zeker dat je geen juridische of financiële risico’s loopt als je een norm onterecht gebruikt.

Hoe ga je aan de slag met normen?

Een norm is een afspraak of best practice over producten, diensten of processen in verschillende domeinen. Producenten, leveranciers of klanten passen normen dus vrijwillig toe.

Als je een norm gebruikt, en je wil die inhoud vervolgens ook delen met collega’s, controleer je best of zij die norm ook mogen raadplegen. Met uitzondering van enkele wettelijke toepassingen, mag je de inhoud van een norm waar jij toegang toe hebt niet zomaar delen.  

Normen en auteursrecht

Auteursrechten zijn wettelijke rechten die auteurs toekennen aan hun originele en creatieve werken. Het beschermt de auteursrechthebbenden ervoor dat hun intellectuele eigendom niet onrechtmatig wordt gekopieerd of verspreid. Ook normen vallen, zowel in fysieke als digitale vorm, onder dat auteursrecht.  

Normen ontstaan namelijk door een diepgaande samenwerking tussen experten uit verschillende organisaties. De betrokken partijen komen samen om gefundeerde discussies te voeren op basis van onderzoek, kennis en praktijkervaring. Aan het einde van de rit ontstaat uit deze samenwerking een norm – een consensus – over een bepaald onderwerp.  

Meer weten over normen en auteursrecht? 

Waarom is auteursrecht belangrijk? Wat zijn de voordelen voor jou als je het auteursrecht respecteert? 

Download onze whitepaper "Normen en auteursrecht. Wat zijn de do's en de don'ts?".

Zo heb jij steeds een document bij de hand waar je op kan terugvallen. 

Hoe gebruik je normen op een correcte manier?

Let altijd op dat je het auteursrecht op een norm niet schendt. NBN biedt verschillende formules voor jou en je bedrijf om copyright-compliant met normen aan de slag te gaan. 

Je mag bijvoorbeeld een norm niet zomaar delen, volgens het auteursrecht. Niet met een collega, niet op het intranet van je bedrijf, maar ook niet met andere bedrijven als onderdeel van een aanbesteding of bestek.  Hoe ga je er dan wel correct mee om?

Een single-use aankoop

Een aankoop van een norm in de NBN-shop is steeds ‘single-use’. Dat wil zeggen: als jij een norm aankoopt, mag je die gebruiken, downloaden, printen. Wanneer je de norm opent of downloadt wordt er een watermerk aan toegevoegd, met jouw emailadres en contactgegevens. Enkel jij mag dan die norm in zijn geheel gebruiken. De volledige inhoud mag dus niet gedeeld worden met collega’s, klanten, leveranciers, en ga zo maar door.  

Wat mag wél: het reproduceren van uittreksels uit een aangekochte norm in werkdocumenten voor intern gebruik. Een uittreksel kan bijvoorbeeld een handleiding of een bepaalde procedure zijn. Je kan ook steeds terugvallen op onze IP-guide voor concrete toepassingen van zo'n uittreksel. 

Een abonnement

Is er een nood binnen je organisatie om bepaalde normen tussen verschillende collega’s te delen? Of moeten er verschillende mensen toegang hebben tot een norm? Dan kies je best voor een abonnementsformule bij NBN. Op die manier kan je een norm in zijn geheel binnen de organisatie delen, zonder het copyright op normen te schenden. Je collega’s hebben dan namelijk zelf ook rechtmatig toegang tot de norm.  

Een leeromgeving

Wanneer je les geeft of volgt aan een erkende onderwijsinstelling, kan je via het NBN Edu-portaal gratis de normen uit de NBN-catalogus consulteren. De toegang die je hebt is dan ‘read-only’. Je mag en kan de norm niet downloaden, maar wél lezen.  

Nog enkele gouden regels

  • Deel niet integraal je aangekochte normen met anderen binnen je organisatie. Het is beter om je collega’s, leveranciers of klanten op rechtmatige wijze toegang te laten verkrijgen tot de volledige inhoud van een norm.
  • Op enkele wettelijke uitzonderingen na, kopieer je best geen norminhoud. Zoals vermeld, zijn bepaalde uittreksels uit een norm wél toegestaan. In onze IP-Guide lees je alles over het wettelijke kader van auteursrecht en norminhoud. 
  • Vertaal geen normen. Je schendt niet alleen het auteursrecht, maar het kan ook schadelijke gevolgen hebben voor de kwaliteit van jouw goederen en diensten.  
  • Verkoop of verdeel geen normen. Om normen te verdelen, moet je een erkende organisatie zijn. Je mag en kan dus geen normen aankopen voor een partner en de kost verrekenen – daarvoor zijn er normenorganisaties zoals NBN.

Twijfel je nog? 

Hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Of nood aan een eenmalige aankoop? Wij helpen jou graag op weg, op maat van wat jij en je bedrijf nodig hebben.

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right