In augustus werd de nieuwe norm NBN S 21-100-1:2021 Branddetectie- en brandmeldsystemen - Deel 1: Regels voor de risicoanalyse en de evaluatie van de behoeftes, de studie en het ontwerp, de plaatsing, de indienststelling, de controle, het gebruik, het nazicht en het onderhoud gepubliceerd. De nieuwe norm is een grondige verbetering van de oorspronkelijke NBN S 21-100-1 van zes jaar geleden. Deze editie is actueler, nog vollediger en duidelijker. Waarom de aanschaf van deze nieuwe editie de moeite waard is? Omdat hij resultaatgericht werkt. En ook omwille van de toevoeging van lineaire thermische detectie. Verder omdat hij een betere aanpak van bekabeling met functiebehoud bevat. Én vijf opties voor doormelding, in functie van jouw noden. Tenslotte ook omdat de ‘goede staat en werking’-aanpak (eindelijk) wordt verbannen.
De nieuwe norm NBN S 21-100-1:2021 maakt het mogelijk om echt resultaatgericht te werken. Dit betekent dat de branddetectie perfect kan afgestemd worden op de doelstellingen en de risico’s. Risicovolle situaties vragen soms om een aangepaste oplossing. In deze gevallen werk je best een oplossing op maat uit met de verschillende betrokken partijen. Deze editie biedt een kader aan voor dit overleg en voor de uiteindelijke goedkeuring door de verschillende betrokkenen. Dit kader bestaat uit 2 elementen: het formuleren van de doelstellingen (bijvoorbeeld bescherming van personen of goederen) en de brandrisicoanalyse. En het documenteren van de oplossing op maat (bijvoorbeeld uitzonderingsgevallen).
De norm werd uitgebreid met installatievoorschriften voor lineaire thermische detectie. Na de draadloze branddetectie in het addendum van 2018 voegt de norm deze keer installatievoorschriften voor lineaire warmtedetectoren toe. Zo vervolledigt de nieuwe editie de lijst van expliciet beschreven detectietechnieken.
De nieuwe norm en een bijlage met voorbeeldschema’s maken een veel economischere en realistischere benadering mogelijk van bekabeling met functiebehoud. Én ze is tegelijkertijd volledig in overeenstemming met het nieuwe ‘Algemeen reglement op de elektrische installaties (AREI)(boek 1)’. Dit zorgt voor meer duidelijkheid en een eenduidigere toepassing van de voorschriften.
Het ene bedrijf is tevreden met een doormelding via een inbraaksysteem en een spraakbericht of sms, terwijl andere organisaties via een alarmcentrale willen werken. De vorige norm liet maar 1 oplossing toe, terwijl deze editie maar liefst 5 oplossingen beschrijft. Op basis van de resultaten van de ‘risicoanalyse en evaluatie van de behoeftes’, kan je een bewuste, onderbouwde keuze maken.
De nieuwe editie biedt tal van nieuwe en verbeterde oplossingen om branddetectie- en brandmeldsystemen te realiseren conform NBN S 21-100-1 en aangepast aan de noden en de risico’s. Zo zijn er weer minder redenen om branddetectiesystemen te realiseren op basis van ‘goede staat en werking’. Deze aanpak laat immers toe om de regels op het gebied van de veiligheid van personen en goederen te omzeilen. Want juridisch gezien is ‘goede staat en werking’ een hol begrip als het niet gebaseerd is op een erkende regel van goede praktijken zoals een NBN-norm.
Voor de volgende editie binnen drie jaar zijn er naast de gebruikelijke verbeteringen en verduidelijkingen o.a. rook- en vlamdetectie met videocamera’s en vereenvoudigde administratieve eisen voor kleine installaties voorzien.
Hiervoor kan je terecht in onze e-shop.
Ga dan zeker naar deze infopagina over brandveiligheid