De overgang naar een koolstofneutrale economie vormt een grote uitdaging voor de komende decennia. Hoewel hernieuwbare energiebronnen overal aan terrein winnen, zijn er nog industrieën waar de decarbonisatie moeizaam verloopt. CCUS (CO₂-opvang, -gebruik en -opslag) is belangrijk bij het verminderen van schadelijke CO₂-emissies en in de strijd tegen klimaatverandering. Laurent Remy, External Communication Manager bij Fluxys nextgrid, maakt de balans op.
CCUS is een techniek om koolstofemissies die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit industriële processen, op te vangen, te transporteren en vervolgens te hergebruiken of op te slaan. En om zo te voorkomen dat er CO₂ in de atmosfeer terechtkomt. “CCUS speelt een sleutelrol in de wereldwijde inspanningen om tegen het midden van de eeuw netto-nuluitstoot te bereiken, omdat het de CO₂-uitstoot van bijzonder vervuilende sectoren drastisch kan verminderen”, stelt de specialist.
CCUS maakt het niet alleen mogelijk om CO₂ op te vangen, maar ook om waterstof te produceren tegen lagere kosten en met een minimale CO₂-uitstoot. En er is meer. “Met CCUS kan CO₂ direct uit de lucht worden gehaald om onvermijdbare of technisch moeilijk te verwijderen CO₂-emissies te compenseren. Omdat het onmogelijk is om alle opgevangen CO₂ te hergebruiken, is opslag essentieel om een koolstofneutrale economie te bereiken”, voegt hij toe.
In België neemt de Fluxys-groep een vooraanstaande positie in bij de ontwikkeling van de infrastructuur die nodig is om CCUS-technologieën te implementeren. “Dankzij onze expertise in de opslag en het transport van aardgas via onze installaties effenen we het pad voor het vervoer van koolstofneutrale energiedragers en CO₂”, verklaart Laurent Remy. In 2022 richtte Fluxys de businessunit ‘Fluxys nextgrid’ op, waarmee ze zich op energietransitieprojecten toespitsen.
Momenteel werkt Fluxys aan de ontwikkeling van een ‘open-access CO₂-transportnet’ in België. Hiermee willen ze CO₂, opgevangen door de Belgische industrie en die van de buurlanden, naar verschillende exportpunten transporteren. Van daaruit wordt de CO₂ per schip (in vloeibare vorm) of per pijpleiding (in gasvorm), naar een permanente opslagplaats vervoerd.
Europa vervult een centrale rol bij de invoering van CCUS. Daarom heeft het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) een bijzonder technisch comité opgericht. “Europa moet bijvoorbeeld een duidelijk regelgevingskader ontwikkelen dat onafhankelijkheid van infrastructuurexploitanten bevordert en niet-discriminerende toegang tot netwerken garandeert. Om de markt te stimuleren is het bovendien cruciaal om de risico’s van investeringen in CCUS-projecten te beperken door aangepaste financieringsmechanismen.”
Tot slot is de normalisatie van technische CO₂-specificaties van groot belang om interconnecties te bevorderen en om de nieuwe CCUS-infrastructuur efficiënt uit te rollen. Ook op technisch vlak is het noodzakelijk om de CO₂-specificaties (zowel gasvormige als vloeibare) te normaliseren, rekening houdend met diverse CCUS-technologieën en -segmenten. Om dat te realiseren, heeft NBN een nieuwe normcommissie opgericht: NBN/I265 ‘CCUS’. Deze commissie zal de Europese en internationale ontwikkelingen van CCUS-normen nauwgezet opvolgen en eraan bijdragen.
De opvang, opslag en het hergebruik van koolstof zijn essentieel in de strijd tegen klimaatverandering en om tegen 2050 netto-nuluitstoot te bereiken. Een gestandaardiseerde aanpak van belangrijke CCUS-domeinen is de sleutel tot een succesvolle ontwikkeling van deze veelbelovende koolstofreductie-technologie.
Ontdek hoe jij kan deelnemen aan het ontwikkelen van internationale en Europese normen voor CCUS.