Normen om de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van overheidsinfrastructuur te waarborgen

Laatst bijgewerkt:
3/9/2024
Paul Meekels, hoofd van de afdeling Expertise Beton en Staal van de Vlaamse overheid, maakt dagelijks gebruik van normen.

Als hoofd van de afdeling Expertise Beton en Staal (EBS) van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, maakt ingenieur Paul Meekels dagelijks gebruik van normen. “We hebben eens opgelijst hoeveel verschillende normen we binnen onze standaardbestekken gebruiken: het bleken er vele honderden te zijn.“

Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid

EBS is een intern studie- en controlebureau voor werken van burgerlijke bouwkunde. Binnen dat beleidsdomein maken ze gebruik van drie standaardbestekken: SB250, SB260 en SB270. “Deze standaardbestekken beschrijven de eisen die wij stellen aan het ontwerpen en bouwen van onze infrastructuur”, vertelt Paul. “Normen zijn essentieel om de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van deze infrastructuur te waarborgen. Ze vormen uiteindelijk de regels van goed vakmanschap en goede ingenieurspraktijken.”

Van Eurocodes tot elektrotechnische normen

EBS is verantwoordelijk voor de eisen rond werken van burgerlijke bouwkunde voor de Vlaamse overheid, en maakt dus veelvuldig gebruik van de Eurocodes. “Die worden als ontwerpnormen opgelegd”, legt Paul uit. Toch gebruiken ze nog veel meer normen: “Ook alle materiaalnormen van de verschillende bouwmaterialen komen aan bod. Tijdens de keuringen hanteren we normen die de testprocedures beschrijven. Verder ontwerpen en bouwen we talrijke elektromechanische installaties, zoals beweegbare bruggen of sluizen. Daarvoor gebruiken we een hele reeks elektrotechnische en mechanische normen.”

Dezelfde taal en werkwijze

Dankzij normen werkt EBS op een eenvoudige en gestandaardiseerde manier voorschriften uit, om zo de doelstellingen van een veilige en betrouwbare infrastructuur te verwezenlijken. Normen bieden dus veel voordelen voor Paul en zijn team. “Normen zijn regels van goede praktijken die nationaal en meestal zelfs internationaal worden gebruikt. Hierdoor hanteren alle partners in de verschillende projecten dezelfde taal en werken ze op een uniforme en bekende wijze. Bovendien kun je door het voorschrijven van normen eenvoudig verwijzen naar een veel uitgebreidere reeks van voorschriften en eisen. Tijdens het keuren van materialen gebruiken we normen en aanvullende eisen om de conformiteit en kwaliteit van de geleverde producten te controleren.”

Hoe normen gebruiken als overheid? 3 gouden tips van onze expert

  • Vereenvoudig je eigen voorschriften door naar normen te verwijzen voor een uniforme manier van werken en communiceren.  
  • Maak gebruik van het NBN-platform. Zo blijf je altijd up-to-date met de meest recente normen en stel je ze op een eenvoudige manier ter beschikking van je medewerkers.
  • Gebruik als opdrachtgever gecertificeerde materialen voor een gegarandeerde conformiteit en kwaliteit van de producten. Zo verlopen de werken sneller en efficiënter, en zijn er minder uitvalkosten.

Schrijf je in voor deze webinar!

Gratis live webinar ‘Het gebruik van normen bij overheidsopdrachten: wat zijn de voordelen voor overheden?’ op 5 november om 11 uur (NL) en op 7 november om 11u (FR).

Van Eurocodes tot elektrotechnische normen. Zie jij het bos nog door de bomen? Het is van uitermate belang om normen te gebruiken, maar hoe pak je dit het beste aan? Op deze en vele andere specifieke vragen geven we je graag een antwoord tijdens dit gratis live webinar.  

Bedankt voor je interesse!

De link naar het e-book 'Certificatie van ISO-managementnormen, een roadmap naar succes.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.

Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download het e-book (nl)Download het e-book (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper 'Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download de whitepaper (nl)Download de whitepaper (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right