Belgische, Europese en internationale normcommissies

Het NBN organiseert de verschillende Belgische normcommissies en volgt de laatste ontwikkelingen op in gerelateerde domeinen. Dat doen we samen met onze sectorale operatoren, die dagelijks in het werkveld staan.

In dit document krijg je een overzicht van alle Europese, internationale en Belgische normcommissies. Je vindt er ook de Belgische sectorale operator die ze opvolgt en eventuele Belgische ‘spiegelcommissies’ voor de Europese (CEN) of internationale (ISO) normcommissies.

Wil je graag zelf meewerken aan de ontwikkeling van normen?

Schrijf je dan in als expert voor een of meerder normcommissies.

Liever eerst meer informatie?

Neem contact op met het NBN en we beantwoorden al je vragen.

Normcommissies in de kijker

Hieronder belichten we een aantal normcommissies waarvoor we dit jaar nog bijkomende experten zoeken. Het gaat zowel om recent opgestarte commissies als commissies die binnenkort van start gaan.

Circulaire economie

Duurzaamheidsexpert Mieke Pieters vatte het goed samen in haar analyse van het ISO-project rond de circulaire economie: “De eerste internationale norm in dit domein zal de toon zetten voor een nieuw economisch tijdperk”. En om dat tot een goed einde te brengen, hebben we experten uit tal van disciplines nodig. Dus niet enkel productdesigners en recyclage-of afvalexperten, maar ook professionals die bezig zijn met onder meer businessmodellen, logistiek, changemanagement en marketing. Net als overheden, ngo’s en academici.

 

Wil je je expertise en knowhow rond de circulaire economie delen?

Schrijf je in als expert voor normcommissie NBN I323

Interview met Mieke Pieters, experte in duurzaamheid

Public procurement

Openbare aanbestedingen vertegenwoordigen een enorme markt binnen Europa. Liefst 2 biljoen euro volgens Eurostat. Binnen onze eengemaakte markt kunnen organisaties bovendien deelnemen aan tenders uit andere EU-landen. Maar wat blijkt: slechts 4% van de openbare aanbestedingen overschrijdt de landsgrenzen. Daar wil de Europese Commissie iets aan doen met een nieuwe norm. Schrijf je aanbestedingen uit of neem je eraan deel, audit of onderzoek je de achterliggende processen, of bestrijd je actief corruptie? Laat je dan je stem horen.

 

Wil je je expertise en knowhow rond openbare aanbestedingen delen?

Schrijf je in als expert voor normcommissie NBN E461

Artikel over de opstart van een norm voor openbare aanbestedingen