Hoe ISO-normen je organisatie helpen om duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te behalen

Alsmaar meer organisaties ontdekken dat een duurzaam beleid en rendabele groei wel degelijk hand in hand gaan. Om hun duurzaamheidsbeleid vorm te geven, trekken ze meer en meer de kaart van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen – of Sustainable Development Goals – van de Verenigde Naties. ISO-normen zijn een handig hulpmiddel om de doelstellingen te vertalen naar concrete actieplannen.

Concreet met de normen aan de slag?

Vraag meteen onze brochure aan: NBN & SDG's, hoe normen bijdragen tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Wat zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s)?

Eind 2015 keurden de 193 VN-lidstaten een ambitieus actieplan goed ter vervanging van de millenniumdoelstellingen. Het doel: een wereld waarin ecologische, maatschappelijke en economische behoeften nog beter in evenwicht zijn. 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (of SDG’s) in vijf domeinen moeten tegen 2030 voor een betere wereld zorgen.

 

Waarom met de SDG’s aan de slag gaan?

  • Overheid: mensenrechten, water- en energie-efficiëntie, publieke gezondheid en andere beleidsdomeinen krijgen een duurzame invulling. Bovendien stimuleren de SDG’s overheden om nationale en internationale beloftes na te komen.
  • Industrie: van gezondheid en veiligheid op het werk over energieverbruik tot een toekomstgerichte en milieuvriendelijke infrastructuur. Dankzij de SDG’s los je de maatschappelijke verwachtingen van je stakeholders in en krijgt je reputatie een boost.
  • Kmo’s: bedrijven eisen steeds vaker dat hun leveranciers duurzaam werken, consumenten kopen liever van duurzame bedrijven én een duurzaam imago maakt je aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. Kmo’s die hun beleid koppelen aan de SDG’s, vergroten duidelijk hun slagkracht.

 

Wat is de link tussen SDG’s en ISO-normen?

De vertaalslag van ambitie naar concrete kennis en actieplannen is geen makkelijke onderneming. Omdat er geen handleiding of praktische houvast is, steunen veel organisaties de SDG’s zonder dat ze daarbij meetbare doelen hebben. Soms blijft het daardoor noodgedwongen bij vage beloftes en greenwashing. ISO-normen bieden een kader.

ISO, de International Organisation for Standardization, neemt het voortouw: “Met normen maken we elk van de 17 SDG’s waar, en zorgen we ervoor dat zowel overheden, bedrijven als consumenten hun steentje kunnen bijdragen.”  

 

Het NBN ondersteunt de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN en gelooft dat normen daarbij een cruciale rol kunnen spelen. CEO Johan Haelterman legt op Kanaal Z uit hoe het NBN daarnaar streeft via ondersteuning en praktische oplossingen:

Normen en duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Jouw duurzaam beleid begint hier - samen met NBN. Normen helpen je ontwikkelingsdoelstellingen behalen. Vraag meteen onze brochure aan: NBN & SDG's, hoe normen bijdragen tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Vul hier je gegevens in en ontvang de brochure meteen in je inbox.