Duurzaamheidsspecialisten gezocht voor nieuwe normcommissie rond SDG’s

Laatst bijgewerkt:
14/3/2024
Sustainable Development Goals managementsysteem nieuwe normcommissie

Iedereen wil verduurzamen. Ook organisaties zetten hun beste beentje voor om zo goed mogelijk de huidige duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken. Al is dat vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Een grote stap in de goede richting zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s die de VN ontwikkelden. Om organisaties te helpen die SDG’s te bereiken, start ISO binnenkort met een nieuw managementsysteem.

NBN zet zijn schouders er mee onder en richt een nieuwe normcommissie op. Die komt voor het eerst samen op 9 oktober. Heb jij vakkennis in milieu, klimaat of gewoon duurzaamheid in het algemeen? Grijp dan deze unieke kans, en kom naar onze openbare kick-off. Het is gratis!

Wat zijn de SDG’s?

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of kortweg SDG’s) vervangen de millenniumdoelstellingen. Ze werden in het leven geroepen door de Verenigde Naties om de ecologische, maatschappelijke en economische behoeften van de wereld beter in evenwicht te brengen.

De SDG’s zijn verdeeld in 5 domeinen (mensen, planeet, welvaart, vrede en samenwerking) en moeten tegen 2030 voor een evenwichtigere wereld zorgen op sociaal, economisch en ecologisch vlak.

Het plan wordt wereldwijd erkend als een cruciale stap in de richting van de toekomstige duurzaamheid van onze planeet.

Waarom een managementsysteem voor SDG’s?

Dankzij de toekomstige ISO-certificeerbare norm voor een managementsysteem voor SDG’s (ISO 52001 ‘Managementsystemen voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN – Vereisten voor elke organisatie’) kan elk bedrijf een strategie voor duurzame ontwikkeling definiëren en vaststellen. Je gebruikt duidelijke criteria voor het selecteren van relevante ontwikkelingsdoelstellingen en maatregelen om die doelen te bereiken. Zo kan ook jouw organisatie een duurzame strategie definiëren en invoeren op basis van de SDG’s.

Hoe meer bedrijven de norm invoeren, hoe groter de stap vooruit om wereldwijd de SDG’s te bereiken. Is jouw organisatie al gecertificeerd? Of hanteert jouw onderneming al een bestaand managementsysteem? Zet dan die extra stap en kies voor deze toekomstige ISO-norm.

Nieuwe normcommissie ‘Managementsysteem voor SDG’s’

De Belgische normcommissie NBN/I343 ‘Managementsysteem voor SDG’s’ brengt alle Belgische betrokken partijen samen die geïnteresseerd zijn in het toekomstige managementsysteem voor SDG’s.

Ben jij een vakspecialist in milieu en klimaat, of in duurzaamheid in het algemeen? En wil jij het ISO-werk op de voet volgen en mee bijdragen aan de ontwikkeling van de norm ISO 52001? Twijfel dan niet, en kom naar de (gratis) startbijeenkomst op 9 oktober om 14 uur in Brussel.

Schrijf je in voor ons kick-offevent

Op 9 oktober 2023 organiseren we een openbare startbijeenkomst voor de nieuwe normcommissie NBN/I343 ‘Managementsysteem voor SDG’s’. Deel je graag je expertise voor ons milieu en ons klimaat? Kom dan zeker langs!

Schrijf je gratis in

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right