Onderwijs

Normen helpen en ondersteunen het onderwijs en bezorgen scholen heel wat voordelen.
Log hier in op jouw EDU-portaal
photo of a teacher standing in front of a blackboard with mathematical formulas
Office building with green wall

De troeven van normen voor studenten

Jong geleerd is oud gedaan. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met leerlingen en studenten wegwijs te maken in de wereld van normen. Zo leren ze al op jonge leeftijd de meerwaarde van normen kennen.

Dat beseffen ze bij NBN maar al te goed. Daarom ontwikkelden ze een normenportaal voor middelbare scholen, hogescholen en universiteiten: het EDU-portaal. Via dit portaal krijgen zowel studenten als leerkrachten en docenten gratis toegang tot meer dan 40.000 normen in de NBN catalogus.

Wat zijn normen?

Normen zijn best practices. Ze beschrijven de beste manier om iets te doen. Zoals het maken van een product, het leveren van een dienst of het beheren van een proces. Denk maar aan het A4-papierformaat, het 4G-netwerk of afspraken rond brandveiligheid.

Meer weten over normen?

Welke voordelen bieden normen in het onderwijs?

Voordelen voor leerlingen en studenten:

  • Jongeren krijgen de reflex om met normen te werken en zich af te vragen of wat ze doen in overeenstemming is met normen.
  • Normen bieden een enorme meerwaarde om de kennis van studenten te professionaliseren.
  • Normen helpen studenten in hun latere carrière. Hoe meer studenten tijdens hun studie kennismaken met normen en normontwikkeling, hoe meer zij daar later in hun werk profijt van hebben.

Voordelen voor leerkrachten en docenten:

  • Docenten uit het hoger onderwijs worden zich bewust van het belang van normen in de samenleving en het bedrijfsleven.
  • Cursusmateriaal, toegang tot normen, businessgames of een netwerk van sprekers over het onderwerp vergemakkelijken het lesgeven over normen.

Schrijf je in voor de webinar: "Wat is de meerwaarde van normen in het hoger onderwijs?"

Op zoek naar inspiratie om normen in je leerstof te verwerken? Aarzel niet en schrijf je in voor dit gratis webinar. Wat haal je uit de webinar? Je raakt vertrouwd met de wereld van normen, je leert de waarde van normen binnen de academische wereld kennen én we wijzen je de weg naar het EDU-portaal.

Schrijf je nu in voor de webinar


Het EDU-portaal voor scholen, hogescholen en universiteiten

Normen in jouw middelbare school

Leerlingen uit het secundair onderwijs komen dagelijks in aanraking met normen, vaak zonder het te beseffen. Ga met hen op zoek naar raakvlakken in verschillende domeinen en laat een nieuwe wereld opengaan: door gratis toegang tot de meer dan 40.000 normen uit de NBN catalogus.

Troeven: Leerkrachten krijgen er een extra hulpmiddel bij om themalessen uit te breiden en hun leerlingen klaar te stomen voor het professionele leven.

Wil jij ook aan de slag gaan met normen binnen je middelbare school?

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is jouw Smartschool verbinden met het EDU-portaal van NBN. In deze handleiding leggen we je uit hoe je na enkele muisklikken de verbinding zelf maakt.

Werkt jouw school met een ander digitaal platform?

We gaan samen op zoek naar een alternatieve oplossing. Neem contact op met ons technisch team via edu@nbn.be.

Normen in jouw universiteit of hogeschool

Als docent kan je onbeperkt informatie putten uit de schat aan normen. Maar vooral: je studenten varen wel bij het gebruik van normen tijdens hun studies.

Troeven:

Ze krijgen via het EDU-portaal:

  • toegang tot kennis: normen geven altijd de recentste knowhow en expertise weer in hun vakgebied.
  • een carrièreboost: wie later met normen werkt, neemt dankzij het normenportaal een vliegende start.
  • een studiehulpmiddel: door normen te gebruiken, geven ze hun thesis of doctoraat een kwaliteitsinjectie.

Meer informatie over het Edu-portaal?

Download hier de flyer

De Université Libre de Bruxelles (ULB) geeft het goede voorbeeld

De ULB laat ingenieurs in spe al vroeg kennismaken met industrienormen. “Zo weten ze meteen of hun innovatieve ideeën in lijn liggen met die normen en bieden wij als universiteit een op-en-top professionele opleiding aan”, zegt professor Patrick Hendrick van de faculteit Ingenieurswetenschappen. Bekijk hier zijn volledige reactie:

Relevante artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right

Neem zelf deel aan normontwikkeling

Ben je een deskundige in een bepaald domein van de normalisatie? En wil je graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe normen? Schrijf je dan nu in als expert van een normcommissie.
Lees meer over normontwikkeling