Normenbeschrijven de beste manier om iets te doen. Het maken van een product, hetleveren van een dienst of het beheren van een proces,… Je kan geen containerstapelen, surfen op het 5G-netwerk of afspraken volgen rond brandveiligheid zonderdat daarbij normen aan te pas komen. Ook voor veilig speelgoed, energiezuinigegebouwen en het beveiligen van IT-systemen worden normen gebruikt en toegepast.
Uit een studie blijkt dat normen een essentiële factor zijn om kwaliteitsvolle producten en diensten te ontwikkelen. We vinden het dan ook belangrijk dat normgebruikers op een gebruiksvriendelijk platform terecht kunnen. Uit de studie leerden we ook welke features er prioritair zijn voor de verdere ontwikkeling van ons platform.
We trapten het jaar af met het resultaat van lange voorbereiding: ons vernieuwe platform lanceerde met een nieuwe achterliggende technologie, samen met onze opgefriste website en huisstijl in maart. Daarmee zetten we de toon voor de verdere ontwikkeling van ons normenplatform. Nieuwe shoppers en gebruikers die gemigreerd werden naar deze omgeving vonden er vlot hun weg in terug.
We sloegen de handen in elkaar met het BEC om alle normen rond elektrotechniek en elektronica samen met alle andere Belgische, Europese en internationale normen gebundeld aan te bieden. Daarin hadden ze meteen toegang tot Belgische, IEC- en ISO-normen en de beschikbare vertalingen ervan.
Onze experten zorgen ervoor dat normen worden ontwikkeld in nieuwe domeinen, en dat technologische evoluties op de voet worden gevolgd, en gedeeld worden met het werkveld. We telden maar liefst 3.034 Belgische experten in 713 normcommissies. Zij zorgen ervoor dat we in verschillende domeinen aan normen werkten die daadwerkelijk impact maakten.
Onze sectorale operatoren vormen de brug tussen NBN en de bedrijfswereld. Het is dankzij hun contacten binnen de sector dat de juiste experten naar voor worden geschoven voor de normcommissies, en dat normen binnen hun sector voldoende draagkracht krijgen. Laten we ook niet vergeten dat zij een actieve rol spelen in het runnen van de expertencommissies en daardoor een enorme bijdrage leveren aan normontwikkeling in België.
In het kader van kennisoverdracht, stelt NBN alle normen gratis ter beschikking voor academische doeleinden - van thesissen en onderwijs tot onderzoeksmatig gebruik. Zo hebben academici, leerkrachten, studenten en leerlingen toegang tot de schat aan kennis via het Edu-portaal. Om die bewustwording kracht bij te zetten en het gebruik van het portaal te promoten, voerden we hiervoor actief campagne. Niet zonder succes; we behaalden meer dan 240.000 consultaties.
We reikten dit jaar ook voor het eerst de NBN Sustainability Award uit. Uit een shortlist van thesissen met als centraal thema duurzaamheid, verdedigden vier studenten uit diverse afstudeerrichtingen hun thesis voor een panel juryleden. Het werd een nek-aan-nekrace, waarbij er één winnaar en drie runner-ups waren.
Onze trainingen ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 in het Nederlands en het Frans konden het voorbije jaar op heel wat positieve feedback rekenen. Om het met de woorden van één van de deelnemers te zeggen:
"Ik wil mijn dank uitspreken aan het team achter deze uitstekende cursus en aan NBN voor het aanbieden van kwalitatieve educatieve programma's"
Het aanbod van e-learnings in het Engels werd ook bijzonder positief onthaald. Hierdoor bereikten we een breder publiek. Daarnaast zien we een steeds grotere groep terugkerende klanten - een teken dat de klanttevredenheid hoog zit, wat voor ons als organisatie één van de belangrijkste drivers is.
In november organiseerden we ons zevende Thank You Event. Waarbij we alle experten en organisaties bedanken die een bijdrage leveren aan normontwikkeling. Waarschijnlijk zag je het voorbije jaar ook één van onze online artikels in samenwerking met de Tijd-l'Echo verschijnen. Of kwam je één van onze collega's tegen op het highLIGHTs-seminar, op het SDG-forum of op één van onze eigen Open Doors voor toekomstige normontwikkelaars. Daarnaast tekenden we ook present voor het uitreiken van een award op FireForum, en waren we aanwezig op Acumen.
We vertegenwoordigden België op de 57ste meeting van het EFSD (European Forum for Standards Distribution) in Stockholm, en organiseerden ISO/TC37 in samenspraak met de Europese instellingen.
Het mandaat van onze CEO, Johan Haelterman, in de raad van bestuur van ISO is na 3 jaar ten einde gekomen. We willen internationaal een rol blijven spelen. Onze CIO, Yvan Baes, is door de raad van bestuur van ISO verkozen tot lid van de ISO IT Strategic Advisory Board voor een mandaat van 3 jaar.
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in alle commissies, maar we vestigen specifieke aandacht op een aantal normcommissies waarbij de maatschappelijke impact voelbaar aanwezig is. Denk maar aan de concrete normprojecten rond circulaire economie, waterstof, gezondheid en veiligheid op het werk, energiemanagement, biodiversiteit en de SDG's.
Steeds meer organisaties nemen hun verantwoordelijkheid op inzake duurzaam beleid. Daarvoor vertrouwen ze op de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen - of Sustainable Development Goals - van de Verenigde Naties. Normen zijn een handig hulpmiddel om die doelstellingen te vertalen naar concrete actieplannen.
Ook NBN draagt bij tot het behalen van die doelstellingen als lid van het ISO-netwerk. Meer informatie over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en hoe normen hierin bijdragen lees je hier.
Aantal ISO-normen per SDG