ANPI en BENOR bestrijden samen brand en diefstal

Dagelijks vinden er heel wat inbraken en branden plaats. Maar kan het ook voorkomen worden? ANPI sluit zich bij het merk BENOR aan om brand en diefstal te bestrijden. Ontdek waarom en hoe.

Enkele naakte cijfers

Jaarlijks vinden er in België ongeveer 22.000 interventies plaats door brandweerlieden. 9.000 daarvan betreffen branden in gebouwen. Met als gevolg: talrijke overlijdens, ernstige brandwonden en grote materiële schade. In 2013 raakten 824 personen gewond en zijn er 36 andere door woningbranden overleden. 334 gewonden en 15 doden werden er ook geteld bij andere branden (bijvoorbeeld in voertuigen, winkels,…). In totaal raakten in 2013 31 brandweerlieden gewond…

En wat diefstal betreft: elke dag vinden er ongeveer 200 inbraken plaats in privé-woningen. In ondernemingen en winkels zijn dat er op jaarbasis om en rond 19.000.

Kan daar iets aan gedaan worden?

Jazeker. Diefstal en brand kan dikwijls voorkomen worden. Er zijn talrijke producten op de markt beschikbaar om consumenten en professionals zich daartegen te helpen beschermen. Maar niet alle producten zijn van goede kwaliteit. Daarom hebben ANPI – de nationale vereniging voor brand- en diefstalbestrijding – samen met BENOR – organisatie voor kwaliteitsbeheer – beslist om sinds 17 september hun krachten te bundelen om de bescherming tegen brand en inbraak te bevorderen.

Samen voor minder inbraak en diefstal

ANPI en BENOR willen door samen te werken consumenten en professionals helpen om de beste keuze te maken voor producten zoals blusdekens, niet-brandverspreidende vuilbakken en brandhaspels (brandslangen en -kranen). Voortaan kunnen brandkluizen bovendien ook een BENOR-certificaat krijgen dat de kwaliteit ervan verzekert.

Wil je certificering aanvragen van blusdekens, niet-brandverspreidende vuilbakken, brandhaspels of brandkluizen? Sinds 17 september kan dat met een unieke BENOR-certificering.

Over ANPI en BENOR

ANPI vzw is een vereniging zonder winstoogmerk die opgericht werd in 1967 op initiatief van de Belgische Staat en verzekeringsmaatschappijen na de brand in de grote winkel ‘Innovation’. Naast de bescherming tegen brand zorgen zij ook voor bescherming tegen inbraak.

Het BENOR-merk is eigendom van NBN. Het merk is goed gekend in het domein van de bouwindustrie en zorgt voor bescherming tegen brand, inbraak en andere domeinen. De kwaliteit van de producten speelt een essentiële rol.

Tip: Normenpakket

Heb je een eigen organisatie? Of werk je als preventieadviseur, architect, facility manager of andere? Normen helpen je om door het bos de bomen te zien en geven je aan hoe je voorzien moet zijn. Wist je bijvoorbeeld dat er normen bestaan om brandwerende bouwelementen te installeren? Ook kom je alles te weten over brandbeveiligingstechnieken en brandbestrijdingsmateriaal. Ontdek hier het normenpakket over brandveiligheid.

Lees ook: bescherm je onderneming tegen brand