Asset management volgens ISO 55001

dit is de taalnl

Asset management volgens ISO 55001

Wil je asset management professioneel en gestructureerd aanpakken? En dat met behulp van de inzichten van meer dan 70 experten ter zake van over heel de wereld en uit diverse sectoren? Dat kan door de ISO 5500x-normen te gebruiken.

De internationale norm ISO 55001 bepaalt onder meer hoe je een Strategic Asset Management Plan (SAMP) opmaakt: een plan voor alle fysieke assets in je organisatie.

Voor een asset-intensieve organisatie, is een efficiënte strategie voor vermogensbeheer onmisbaar. ISO 55001 biedt een holistische kijk en diept zo uit waaraan een state-of-the-artsysteem voor asset management dient te voldoen. In eerste instantie zet je een policy op poten die de vertaalslag maakt tussen de organisatie en asset management. Maar ook een toekomstgericht plan is onontbeerlijk: dat Strategisch Plan voor Asset Management breng je in lijn met de overkoepelende strategie van de organisatie.

Op basis daarvan bepaal je:

  • welke assets je in rekening brengt;
  • welke metadata je moet voorzien;
  • voor welk type van rapportering je moet zorgen; en
  • wat de levenscyclus van de assets is.

Zo maak je een planning op korte én op lange termijn. De spelregels dienen transparant en makkelijk werkbaar te zijn om uitgerold te worden in de hele organisatie.

Asset management doorheen de volledige organisatie

Het resultaat: een holistische aanpak van alle assets doorheen je organisatie en een zo groot mogelijke meerwaarde, zowel financieel als niet-financieel. Het gaat om het bepalen van een optimaal evenwicht tussen diverse criteria, de ‘asset value matrix’, die leiden tot een optimaal en duurzaam beslissingsmodel. Bovendien laat het uitzetten van een Strategisch Plan voor Asset Management je toe om je aanpak voortdurend bij te schaven en te verbeteren.

Meer info in de KPMG-brochure

Wil je meer weten over het toepassen van asset management volgens ISO 55001? De brochure van KPMG geeft je inzichten in het gebruik van de norm. Graag een exemplaar ontvangen? Stuur ons een e-mail en wij doen de rest.

De Asset Management Community

Het NBN en KPMG richtten samen de Asset Management Community op onder de paraplu van het Belgian IAM Chapter, een lerend netwerk voor asset managementprofessionals. Doel van dit platform? Iedereen die actief is in asset management samenbrengen om kennis te delen, feedback te krijgen en vragen te stellen. Geïnteresseerd in de kennis en meningen van vakgenoten? Aarzel niet en schrijf je in!