Binnenkort tank je E10 benzine in plaats van Super 95

Je hebt het vast al in het nieuws gelezen: vanaf 1 januari 2017 tank je geen Super 95 meer. Deze brandstof wordt vervangen door 95 E10 benzine, een milieuvriendelijkere brandstof.

Waarom verdwijnt Super 95?

België probeert de milieudoelstellingen voor hernieuwbare energie in de vervoerssector te halen tegen 2020. Met de nieuwe loodvrije 95 E10 brandstof kunnen we de CO2-uitstoot van benzinewagens terugdringen. 95 E10 bevat 10% bio-ethanol: dat is twee keer meer dan het percentage in Super 95. Biobrandstof is een brandstof op basis van granen of suikerbieten die bestemd is voor benzinemotoren. En dat is heel wat beter voor het milieu.

Verandert er iets aan de pomp?

Eigenlijk niet. De benzinepompen worden voorzien van een nieuwe groene sticker met daarop ‘Benzine 95 E10’en het nummer van de daarvoor geldende norm: NBN EN 228. Deze norm waakt erover dat de kwaliteit van de benzine uitmuntend is en ook veelvuldig wordt getest alvorens gebruikt te worden.

Ben je verantwoordelijke van een tankstation en heb je nieuw stickers nodig? Je kan ze bestellen bij het NBN via marketing@nbn.be.

Is 95 E10 geschikt voor alle voertuigen?

Niet allemaal. Meer dan 90% van de in het verkeer gebrachte benzinevoertuigen rijdt zonder problemen met de nieuwe brandstof. De andere 10% auto’s die problemen kunnen ervaren zijn voornamelijk oude auto’s die voor het jaar 2000 geproduceerd werden.

Wil je weten of je met je auto of moto 95 E10 kan tanken? Dat kan met de applicatie van automobiel- en tweewielerfederatie Febiac. Of je kan eens langsgaan bij je garagist om het na te vragen.

Wat als je auto niet compatibel is?

Dan kan je tanken met benzine 98. Die blijft wel bestaan. Heb je per ongeluk getankt met 95 E10? Geen paniek, zo één keertje tanken kan geen kwaad. Het is alleen maar schadelijk voor je motor op lange termijn. Maar rijd je met een sportwagen of een oldtimer? Of rijd je heel weinig? Dan is het wel aangeraden om uw garagist of consessiehouder te contacteren.

En wat met de prijs?

95 E10 zal wellicht iets duurder zijn dan gewone Super 95 gezien de huidige marktprijzen van aardolieproducten en bio-ethanol. Maar concrete prijzen zijn nog niet bekend. U kunt de maximumprijs raadplegen op de website van de FOD Economie.

 

Meer informatie: www.e10.belgie.be