Een dag in het leven van Sofie

Normen zitten verweven in ons dagelijkse leven. We staan er helemaal niet bij stil, maar het leven zou er helemaal anders uitzien zonder normen. Ze zorgen niet alleen voor veiligheid en standaardisatie van producten wereldwijd, maar ook nog voor tal van andere zaken: conformiteit, duurzaamheid, efficiënte processen en procedures, bescherming van het milieu, noem maar op.

We gunnen je een blik in het dagelijkse leven van Sofie. Je zult snel merken dat heel wat normen ons leven beïnvloeden.

In de ochtend

Driiiing. Driiiing. 7u. De wekker gaat. Tijd om op te staan, er staat een flinke werkdag voor de boeg. Eerst even uitrekken, naar het toilet (NBN EN 60335-2-84) en tanden poetsen (tandenborstel: EN ISO 20126, tandpasta: EN ISO 11609). Ik vraag me af of de kinderen goed geslapen hebben. Jan had gisteren nog lichte koorts (thermometer: NBN EN 12470-1). Gelukkig zijn we nog snel naar de dokter (informatiesystemen gezondheidszorg: CEN/TR 15253) gegaan en bleek het een gewoon virus te zijn.

Mijn twee oogappels zijn wakker! En oef, ze lijken springlevend. Ze kunnen allebei naar school vandaag (brandveiligheid schoolgebouwen: NBN S 21-204). Ik steek ze snel even onder de douche (NBN EN 14428). Om 7u40 maak ik hun boterhammen klaar voor de middag. Vorige week kocht ik nog een broodsnijmachine (NBN EN 13954). Super uitvinding, het brood blijft veel langer vers!

Onderweg

Vloek, vloek, vloek. Het is al te laat en ik merk dat ik nog moet gaan tanken (NBN EN 13012). Verdorie, ik had er gisteren aan moeten denken. Ach ja, het overkomt elke drukke moeder weleens. Gelukkig duurt het niet te lang en kan ik weer even verder met een volle benzinetank (NBN EN 228).

De kinderen waren 2 minuten te laat. Het valt nog mee. Morgen beter!

Op kantoor

Mijn werkdag begint al met een vergadering. Omdat ik de organisator ervan ben, voorzie ik voor iedereen een fotokopie van de agenda (NBN EN ISO 216). Het loopt allemaal heel vlotjes, totdat onverwacht het brandalarm (NBN EN 54) op hol slaat. Het was niet voorzien, maar toch moeten we allemaal evacueren. Niets aan te doen, ik verzet de vergadering naar een latere datum.

Wanneer ik terug naar mijn bureau (NBN EN 527-1) ga, merk ik dat iemand mijn bureaustoel (NBN EN 1335) heeft weggenomen. Ik palm snel de stoel van mijn collega in, zo hoef ik niet op zoek te gaan naar de mijne. Als ik eindelijk kan verder werken, gaat mijn gsm (NBN EN 50360) af. Mijn man verrast me met de boodschap dat hij de kinderen gaat afhalen vanavond omdat zijn vergadering is afgelast. Leuk nieuws!

Onderweg naar huis

Wat gaan we eten vanavond? Ik maak een lijstje op en haast me naar de supermarkt. Mijn boodschappenlijst is langer dan verwacht, dus ik neem voor de zekerheid een winkelwagen (NBN EN 1929-1). Gelukkig is er ook een afdeling beenhouwerij (NBN EN 1974). Zo hoef ik niet meer naar de slager en is het vlees vers van de dag.

Thuis

Op het menu staat worst met bloemkool en aardappelen. De bloemkool was nog over van gisteren, dus die warm ik even op in een potje (NBN EN 14233) in de microgolfoven (NBN EN 60335-2-25). De kinderen hadden veel honger. Vandaag zijn er geen restjes meer over!

Avond

Eens de kinderen in bed zijn, doen mijn man en ik samen de afwas. We zijn zo moe dat we nog naar een programma kijken dat we gisteren hadden opgenomen op televisie (NBN ETS 300 429). Daarna kruipen we meteen ons bed in. Ik steek nog de kabel (NBN EN 62684) in van mijn smartphone om hem op te laden en knip daarna het licht uit. Op naar een nieuwe dag! Slaapwel.