Financiële audits een stuk efficiënter dankzij ISO 21378

dit is de taalnl

Financiële audits een stuk efficiënter dankzij ISO 21378

Door de overvloed aan boekhoudpakketten en ERP-systemen beheren organisaties hun boekhoudkundige gegevens vandaag op de meest uiteenlopende manieren. Het gevolg? Wanneer auditors controles uitvoeren, hebben ze steeds meer tijd en gevarieerdere kennis nodig om de juiste financiële informatie te verzamelen. Internationale experten ontwikkelden daarom een nieuwe norm die het leven van auditors én organisaties makkelijker moet maken.

Met ‘ISO 21378 – Audit data collection’ moeten interne en externe auditoren niet meer naar een speld in een hooiberg zoeken wanneer ze een specifiek stuk informatie willen. De norm definieert immers duidelijk welke elementen relevant zijn en welke niet, onafhankelijk van het type boekhoudpakket of ERP-systeem dat de geauditeerde organisatie gebruikt. Bovendien is ISO 21378 toepasbaar voor de verzameling van financiële data uit verschillende bronnen, zoals het grootboek, handelsvorderingen, aankoop en sales, handelsschulden, inventarissen en materiële activa.

Kortom, de nieuwe ISO-norm biedt twee grote voordelen:

  • minder tijdverlies bij dataverzameling voor audits;
  • verhoogde kwaliteit van zowel de datacollectie als het auditverslag.

Daar vaart iedereen die betrokken is bij financiële audits wel bij: overheden, interne en externe auditoren, geauditeerde organisaties en verkopers van boekhoudpakketten of ERP-systemen.

Een audit van de financiën of boekhouding in het vooruitzicht?

Maak het jezelf makkelijker om relevante data te verzamelen.