Energiebeleid van Port of Antwerp opnieuw bekroond met ISO 50001-certificaat

dit is de taalnl

Energiebeleid van Port of Antwerp opnieuw bekroond met ISO 50001-certificaat

Vallen we in november echt zonder stroom? Bewijzen de hoge temperaturen van deze zomer en herfst dat de aarde dramatisch opwarmt? Energiebeheer en de klimaatverandering zijn, bijna letterlijk, ‘hot topics’ geworden. De bewijzen zijn overtuigend: we moeten actie ondernemen. Port of Antwerp geeft het goede voorbeeld. In juli werd hun duurzaam energiebeleid voor de tweede keer beloond met een ISO 50001-certificaat. Hoe ze dat doen? Je hoort hun verhaal tijdens ons ISO 50001-lanceringsevent op 13 november.

ISO 50001 in een haven: een primeur

De haven van Antwerpen is de op een na grootste haven van Europa. Ambitie is Port of Antwerp, dat de haven beheert, niet vreemd. Ook niet als het om het duurzaamheid gaat. Een aantal jaar geleden besloten ze de energie-efficiëntie van alle diensten en afdelingen te verbeteren. Het energiemanagementsysteem dat in het leven werd geroepen, werpt duidelijk zijn vruchten af. Het werd in 2015 beloond met een ISO 50001-certificaat. Port of Antwerp was daarmee de allereerste onderneming in de sector die deze norm achter zijn naam kon schrijven.

Verankerd in de bedrijfsvoering

De voorbije jaren bleef Port of Antwerp niet op zijn lauweren rusten. Ook voor 2018 – 2021 stelde het een ambitieus energieplan op, dat wordt ondersteund door een energieteam. Het krachtige plan werd onlangs bekroond met een hernieuwing van het  ISO 50001-certificaat.
 
“Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving en willen wij een voorbeeldrol vervullen op het havenplatform. Met een duidelijk en gedragen energiebeleidsplan willen we andere bedrijven inspireren om ook in te zetten op energie-efficiëntie. Het feit dat wij twee keer op rij voldoen aan de ISO 50001-norm, toont aan dat wij energie-efficiëntie hebben verankerd in onze bedrijfsvoering”, aldus Greet Bernaers , Directeur Infrastructuur van Port of Antwerp, tijdens de uitreiking.

Kom luisteren!

Zoals Greet Bernaers aanhaalt, wil Port of Antwerp andere bedrijven inspireren om ook een duurzaam energiebeleid op poten te zetten. Daarom gingen ze ook enthousiast in op de uitnodiging van het NBN om te spreken tijdens ‘Enhance your energy performance with ISO 50001’, een event dat we op 13 november (10.30 – 17 uur) organiseren in Diegem. 
 
Naast Port of Antwerp delen ook het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid en Lidl hun best practices rond energiebeheer. Bovendien krijg je interessante inzichten van specialisten zoals Marco Matteini, Industrial Development Officer bij UNIDO, en Bernard Gindroz, voorzitter van CEN/CENELEC Sector Forum Energy Management. Uiteraard is er voor, tijdens én na de presentaties uitgebreid tijd om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met andere organisaties.

Schrijf je nu in

Duurzaam energiebeheer is een must geworden voor elke organisatie. Op 13 november krijg je de nodige inzichten om ook jouw energiebeleid slim vorm te geven. 
 
Bekijk de agenda en schrijf je nu in voor dit event.