Het Internet of Things: standaardiseren om te communiceren

dit is de taalnl

Het Internet of Things: standaardiseren om te communiceren

Je thermostaat, verlichting of deurbel van op afstand regelen. Je bagage, computer – of je partner –traceren. Slimme meters voor elektriciteit. Brandstoftanks die zelf aangeven wanneer ze bijna leeg zijn of vrachtwagens die een signaal sturen als de bandenspanning te laag is. Het zijn allemaal voorbeelden van het Internet of Things. Om ervoor te zorgen dat alle toestellen naadloos samenwerken, is er nu een nieuwe internationale norm.

Het Internet of Things is een netwerk van ‘dingen’ die via het internet met elkaar verbonden zijn. Op die manier verzamelen en delen ze gegevens. Het IoT-netwerk groeit gigantisch: verwacht wordt dat er in 2020 wereldwijd meer dan 25 miljard ‘dingen’ geconnecteerd zullen zijn en met elkaar zullen communiceren. Zo wordt de wereld om ons heen alsmaar slimmer. Maar hoe zorgen we ervoor dat al die toestellen en systemen vlot met elkaar communiceren?

Standaardiseren om te communiceren

Om de voordelen van IoT ten volle te benutten, is een grootschalige uitrol van IoT noodzakelijk. Dat betekent dat de connectiviteit en interoperabiliteit tussen applicaties gestandaardiseerd moeten zijn. En daar helpt de nieuwe norm bij: ISO/IEC 30141, Internet of Things (IoT) – Reference architecture biedt designers en ontwikkelaars van IoT-toepassingen en -systemen een referentiearchitectuur. Aan de hand van duidelijke definities en terminologie, herbruikbare designs en best practices helpt de norm hen om betrouwbare en veilige toepassingen te ontwikkelen die moeiteloos informatie met elkaar uitwisselen.

Maximaal voordeel halen

De ISO/IEC 30141-norm werd ontwikkeld door het subcomité SC 41 van de technisch commissie ISO/IECJTC1, Information technology. Voorzitter François Coallier ziet het belang van IoT – en bijgevolg ook van normalisatie – drastisch toenemen: “Er zijn al normen die de veiligheid en de veerkracht van IoT-toepassingen in de hand werken, m.a.w. die ervoor zorgen dat de toepassingen bestand zijn tegen cybercriminaliteit en tegen disrupties zoals natuurrampen. De referentiearchitectuur ontbrak nog. Het kader zal iedere stakeholder helpen om maximaal voordeel te halen uit de mogelijkheden van IoT, met zo weinig mogelijk risico’s.”

 

Toegang tot kennis

Wil je graag zelf aan de slag gaan met de ISO /IEC 30141-norm? De norm is beschikbaar in het Engels in de ISO e-shop.

 

Heb je grote interesse in digitale ontwikkelingen en de rol van normen? Mis dan onze recente artikels niet rond de rol van normen voor artificiële intelligentie: Hoe normen het succes van AI in de hand werken (over wat AI en waarom normen) en Normen voor AI: een blik achter de schermen van subcommissie.