Hoe kmo 'Van Eycken' haar marktpositie voor vangrails versterkt met NBN EN 1317

dit is de taalnl

Hoe kmo 'Van Eycken' haar marktpositie voor vangrails versterkt met NBN EN 1317

Werken met metaal zit Van Eycken in het bloed. Al sinds 1971 staat de kmo garant voor diverse metaalconstructies in de sector van infrastructuurwerken. Wat niet betekent dat het Tiense familiebedrijf geen visie heeft. Integendeel, Van Eycken zet volop in op innovatie. De voertuigkerende barriers die voldoen aan de Europese norm NBN EN 1317 vormen daar het beste bewijs van.

Van fietsbruggen over brugleuningen tot trappen en luifelstructuren: Van Eycken produceert, levert en plaatst constructies op maat voor infrastructuurwerken, rechtstreeks of onrechtstreeks voor de overheid. Voor elk project respecteert de kmo een strikte naleving van de voorschriften.

 

Productie als ontbrekende schakel

“Vanaf 2006 werden de eisen waaraan afschermende constructies voor wegen en bruggen in België moeten voldoen, geleidelijk aangepast aan nieuwe Europese normen”, vertelt Annemie Van Eycken, verantwoordelijk voor de productontwikkeling. “Het gebruik van Europees gecertificeerde vangrails werd verplicht. Omdat we zelf geen gecertificeerde barriers produceerden, zouden we sterk afhankelijk worden van een aantal buitenlandse producenten.”

Daarop besloot het familiebedrijf om zelf Europees gecertificeerde vangrails te ontwikkelen en te produceren. “In de eerste plaats willen we zo een totaalpakket in eigen beheer blijven aanbieden. We verzekeren bij infrastructuurprojecten de studies, de plannen en zorgen voor zowel de logistieke kant als de montage. Enkel de productieschakel kwam in het gedrang. Bovendien wilden we ook de tewerkstelling in ons bedrijf op peil houden.”

 

(Arbeids)intensief proces

En dus trok Van Eycken resoluut de kaart van innovatie. De eerste uitdaging: voldoen aan de norm NBN EN 1317. Annemie: “Die legt de performantiekenmerken van vangrails vast, alsook de tests die ze moeten ondergaan. Voertuigkerende constructies volgens de norm dragen bij aan het beperken van de gevolgen van een aanrijding, zowel voor de omgeving als voor de inzittenden van het aanrijdend voertuig. Vanzelfsprekend zijn de criteria ontzettend streng.”

Het innovatietraject verliep dan ook niet zonder hindernissen. “Niet alleen moesten we het product zelf ontwikkelen, bedenken en simuleren met vele rekenkundige tools. Daarna volgde een reeks peperdure crashtests. Enkel geaccrediteerde instellingen mogen die tests uitvoeren, en bovendien was er vaak een wachtlijst. Het proces vroeg dus flink wat tijd, financiële middelen en knowhow. Niet altijd evident voor een kmo. Omdat via de simulaties bleek dat de slaagkansen realistisch waren, hebben we doorgezet. Met resultaat.”

Wereldprimeur voor geluidsschermen

Van Eycken besliste vier jaar geleden om ook geluidsschermen voor wegen en verkeer volgens de norm NBN EN 14388 te innoveren. “Ook dat was een tijdrovend proces, maar sinds kort hebben we drie volwaardige producten die aan alle criteria doen. Twee producten hebben een patent op het concept én op het productieproces.”

Uniek zijn de geluidsschermen die lichtdoorlatend én geluidsabsorberend werken. “Andere bestaande transparante schermen zijn reflecterend: ze kaatsen geluid enkel terug naar de bron en beantwoorden – in tegenstelling tot onze schermen – niet aan de geluidswaarden volgens de norm.”

 

Nieuwe klanten aantrekken

Na vijf jaar trial-and-error heeft Van Eycken vandaag zes verschillende vangrails die voldoen aan de NBN EN 1317-norm. Annemie: “Dankzij onze eigen genormeerde producten voeren we  infrastructuurprojecten uit volgens de regelgeving en volledig in eigen beheer. Hierdoor kunnen we aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, en de gevraagde garanties waarborgen.”

En daar plukt het Tiense bedrijf de vruchten van. “De meeste gecertificeerde vangrails worden gemaakt door grotere buitenlandse bedrijven. Wij zijn één van de weinige Belgische producenten van deze producten. Als kmo het terrein van de grote spelers betreden, is spannend én leerrijk. Bovendien toont ook de industrie interesse in onze producten, een ongekende maar interessante markt.”

En heeft het gebruik van normen ook impact op de omzetcijfers? “De genormeerde vangrails en geluidsschermen zijn nog niet lang op de markt, dus het is te vroeg om conclusies te trekken. Maar de afgelopen maanden is onze omzet wel gestegen. Kortom: de eerste tekenen zijn positief en onze volharding wordt beloond. De productie in eigen handen én land houden voelt juist aan.”

 

Annemie Van Eycken-Metdenancxt is verantwoordelijk voor de productontwikkeling bij Van Eycken en tevens Managing Partner.

Zelf aan de slag met NBN EN 1317 of andere normen om te innoveren?

In onze e-shop vind je liefst 40.000 normen die je op weg zetten.

Met myNBN creëer je een gecentraliseerde normencollectie op maat van jouw organisatie, waarin ook je eigen normen een plaats krijgen.

Informatie aanvragen

 

Een stap verder gaan en mee normen helpen ontwikkelen in je sector?

Dat kan ook. Word expert en neem deel aan normcommissies.

Nu inschrijven als expert