Hoe samenwerken met partners? ISO 44002 zet de puntjes op de i

dit is de taalnl

Hoe samenwerken met partners? ISO 44002 zet de puntjes op de i

Of je nu partners zoekt om te innoveren, je kosten te delen, je markt uit te breiden of de krachten te bundelen, de achterliggende gedachte is steevast: samen sterker. Maar een succesvol partnership opzetten, is een moeilijke evenwichtsoefening. Daarom ontwikkelde de International Organization for Standardization (ISO) de norm ISO 44001 om samenwerkende organisaties op weg te helpen. In het verlengde daarvan publiceerde ISO een begeleidende norm om de slaagkansen van partnerships verder te verhogen: ISO 44002.

Partnerships bestaan in alle vormen en maten. Denk maar aan joint ventures, consortia, fusies en overnames, maar evengoed aan bedrijf-klantrelaties en zelfs interne samenwerkingen tussen verschillende teams. Welke formule je ook kiest, met ISO 44001 heb je een concreet kader in handen om de violen gelijk te stemmen en het maximum uit je samenwerking te halen.

 

In 8 stappen naar succes

ISO 44001 (Collaborative business relationship management systems – Requirements and framework) is net zoals alle andere ISO-managementnormen opgesteld volgens de High Level Structure (HLS). Via de HLS krijgen normen een uniforme basisstructuur en dito vereisten. Zo kunnen ze makkelijker samen worden gebruikt. Daarnaast focust de norm op een roadmap die uit acht stappen bestaat:

  1. Operationeel bewustzijn
  2. Kennis
  3. Interne evaluaties
  4. Partnerkeuze
  5. Samenwerken
  6. Waardecreatie
  7. Toekomstbeleid
  8. Exitstrategie

Volg je de ‘best practices’ en eisen bij elke stap, dan kies je voor een doordachte, transparante en vooral productieve samenwerking. Hoe je daarbij het beste te werk gaat, ontdek je in ISO 44002.

 

ISO 44002: een handleiding voor samenwerking

Alle organisaties die met ISO 44001 aan de slag willen, kunnen voortaan gebruikmaken van een nieuwe, begeleidende norm: ISO 44002 (Collaborative business relationship management systems – Guidelines on the implementation of ISO 44001). Zo krijg je diepgaande inzichten in hoe je de eisen uit ISO 44001 doeltreffend implementeert én een managementsysteem voor samenwerking integreert in bestaande beheerssystemen. Het resultaat: door de toepassing van beide normen sta je pas écht ‘samen sterker’ in je partnerships.

Je samenwerkingsverbanden op punt stellen?

Koop ISO 44001 aan in onze e-shop. Voor de richtlijnen uit ISO 44002 kan je terecht in de ISO Shop.