ISO 45001: internationale stemming positief afgerond

dit is de taalnl

ISO 45001: internationale stemming positief afgerond

In oktober 2013 werd de aftrap gegeven voor de ontwikkeling van de ISO 45001. Met de nieuwe internationale ISO-norm zal je de welzijns- en veiligheidsrisico’s van je organisatie beter beheren en beheersen. Intussen werd de internationale stemming over de DIS (Draft International Standard) afgerond. De eindbalans? De ruime meerderheid, 53 van 60 deelnemende nationale commissies waaronder ook de Belgische, stemden positief. De ontwikkeling van de nieuwe norm gaat dus gestaag verder.
 
Na de eerstvolgende bijeenkomst van het ISO-comité in september volgt een officiële aankondiging over de volgende fase in het ontwikkelingsproces en de verwachte tijdspanne. Mogelijk volgt de publicatie van de norm al in november 2017. Tenminste, als er geen FDIS-document (Final Draft International Standard) nodig is. Indien wel, dan is het voor de publicatie eerder uitkijken naar het tweede kwartaal van 2018.
 
De voordelen van de ISO 45001
 
In een notendop zal de ISO 45001 organisaties uit alle sectoren beter in staat stellen om hun risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk te beheren. En dat voor alle stakeholders die bij de organisatie betrokken zijn. Zo biedt de norm een helder kader om het aantal werkgerelateerde ongevallen en (langdurige) afwezigheden terug te schroeven.
 
Kort samengevat, staat de ISO 45001 voor de volgende voordelen:
  • een systematische benadering van arbeidsveiligheid, gezondheid en welzijn op het werk en het voorkomen van arbeidsongevallen;
  • een vermindering van de kosten die gepaard gaan met werkongevallen, stress en afwezigheid door ziekte;
  • een verhoging van de motivatie en het engagement van medewerkers.
Meer info over de ISO 45001
 
In de komende weken en maanden houdt het NBN je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen rond de ISO 45001. Vragen of opmerkingen? Contacteer ons.