Managementsystemen auditen: de herziene ISO 19011-norm is nu klaar voor gebruik

dit is de taalnl

Managementsystemen auditen: de herziene ISO 19011-norm is nu klaar voor gebruik

Van kwaliteitsbewaking tot energie- en veiligheidsbeheer: ruim zeventig ISO-managementnormen helpen bedrijven wereldwijd bij het opzetten van systemen en processen om hun doelstellingen zo efficiënt mogelijk te bereiken. Om die managementsystemen ten volle te benutten en continu te verbeteren, is een regelmatige audit een must. De norm ISO 19011, die recent werd herzien, helpt daarbij.
 
Een audit van managementsystemen is geen eenvoudige taak. Zeker omdat organisaties vaak met meer dan één managementsysteem werken. ISO 19011 – Guidelines for auditing management systems biedt een rode draad: deze norm helpt je om op een uniforme manier doeltreffende audits uit te voeren van uiteenlopende managementsystemen.
 

In lijn met nieuwe technologieën

De ISO 19011-norm werd onlangs herzien. “We hebben ISO 19011 herzien om ervoor te zorgen dat de norm in lijn is met maatschappelijke en technologische veranderingen, maar ook met recente wijzigingen in de wereld van normalisatie. De afgelopen jaren zagen immers veel nieuwe managementsysteemnormen het licht”, vertelt Denise Robitaille, voorzitter van het technische comité dat de herziening van de norm in goede banen heeft geleid.
 

Risicogebaseerde aanpak

“De geüpdatete versie van ISO 19011 past bovendien de principes van risicoanalyse toe op het auditingproces”, voegt Denise toe. “De norm reikt zo niet alleen praktische tips aan om met risico’s en opportuniteiten om te gaan tijdens het auditen, maar biedt ook ondersteuning bij het opzetten van grootschalige auditprogramma’s binnen een organisatie.” 

Toegang krijgen tot ISO 19011?

Wens je aan de slag te gaan met de herziene ISO 19011? De norm aanschaffen kan in de NBN e-shop.

Je kennis verruimen met een ISO 19011 opleiding?

Contacteer ons voor meer info of schrijf je in voor de opleiding ‘ISO 19011 – Geïntegreerde audits van managementsystemen’ en ontdek deze materie in detail.