Meewerken aan normen, iets voor jou?

dit is de taalnl

Meewerken aan normen, iets voor jou?

Elk jaar komen er in België 1500 normen bij. Eén ding hebben die verschillende normen alvast gemeen: ze leggen afspraken vast over goed vakmanschap rond producten, diensten of processen.
 

Waarom voor normen kiezen?

Bedrijven passen normen toe om zo hun organisatie naar een hoger niveau te tillen.. Soms krijgen normen zelfs een bindend karakter. Als er bijvoorbeeld naar wordt verwezen in contracten of regelgeving.
 

Hoe ontstaan normen?

Normen zijn het resultaat van het engagement en de intense samenwerking van professionals en specialisten uit diverse organisaties. Zij ontmoeten elkaar in normcommissies.

In die commissies werken experten best practices uit in de meest uiteenlopende domeinen. De duizenden normen die daaruit voortvloeien ondersteunen organisaties bij hun dagelijkse werking en het uitstippelen van hun strategische plannen.

De Belgische normcommissies ontwikkelen normen voor onder andere deze 6 domeinen:

  • Circulaire Economie
  • Milieumanagement
  • Biodiversiteit
  • Energiemanagement
  • Gezondheid en Veiligheid op het werk
  • Kwaliteitsmanagement
     

Meewerken aan normontwikkeling werkt in jouw voordeel

1.    Jij bent als eerste op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen en trends die de concurrentiepositie van jouw organisatie versterken. Zowel op internationaal, Europees als nationaal niveau. Wil je vooroplopen in je domein en op je concurrenten? Word dan expert in onze nationale commissie.
 

2.    Vroegtijdige toegang tot dergelijke strategische informatie geeft je de mogelijkheid om in te spelen op toekomstige veranderingen.
 

3.    Je oefent invloed uit tijdens het ontwikkelingsproces van normen. Zo beschermt jouw organisatie haar investeringen in producten, onderzoek en ontwikkeling. Waarvoor je je ook inzet, je zorgt ervoor dat je belangen worden gewaarborgd in de internationale, Europese en nationale normen.
 

4.    Je bouwt een netwerk op met iedereen die zich inspant om een wereldwijd en regionaal kader in je domein samen te stellen. Een normcommissie is de ideale plek om nieuwe contacten te leggen. En om ideeën uit te wisselen met mensen die net als jij de toekomst van jouw werkveld vormgeven.
 

5.    Je leert bij en wisselt kennis uit. De mensen die in normcommissies zitten, zijn experts in hun vakgebied en hebben inhoudelijke kennis. Ze delen die en leren van elkaar. Zit je zelf in een commissie? Dan doe je heel wat kennis uit de eerste hand op. Én krijg je een uitgebreid overzicht van alle onderliggende aspecten van een bepaald domein.
 

Webinar: "Standardization - The Basics"

Heb jij expertise in een bepaald domein dat je wil delen? En wil je graag meewerken aan nieuwe normen, maar weet je nog niet goed hoe of wat? Volg dan één van de webinars die het NBN organiseert.

De eerstvolgende webinar vindt plaats op 25 maart. De sessies zijn in het Engels en duren ongeveer 40 minuten.

Schrijf je nu in voor de Webinar: "Standardization – The Basics”

Ben je op zoek naar meer informatie over normontwikkeling en normcommissies? Of heb je interesse om expert te worden in een Belgische normcommissie?

Vul hier je gegevens in en meld je aan voor een van onze webinars!