Mis je afspraak met de zomertijd niet!

dit is de taalnl

Mis je afspraak met de zomertijd niet!

Op zondag 25 maart zetten we allemaal de klok een uur vooruit als de zomertijd ingaat. Zoals een norm een afspraak is (over een product, dienst of proces), is ook de zomertijd een afspraak die door de samenleving wordt nageleefd. In dit geval: om vanaf een bepaalde datum en tijdstip de klok tijdelijk één uur vooruit te zetten. In alle landen van de Europese Unie gebeurt dit elk jaar op de laatste zondag van maart, om 2 uur ‘s nachts. Op de laatste zondag van oktober zetten we de klok weer een uur terug en schakelen we over naar de wintertijd.

Oorsprong

Duitsland was het eerste land dat de zomertijd toepaste, tijdens de Eerste Wereldoorlog, vanaf 30 april 1916 tot 1 oktober 1916. De bedoeling was de kolenreserves zoveel mogelijk te sparen. De oliecrisis van 1973, die tot een golf van energiebesparende maatregelen leidde, was voor veel landen aanleiding om de zomertijd in te voeren.

Voor- en nadelen

De zomertijd heeft voor- en tegenstanders, die elk hun argumenten aanvoeren.
 
Voordelen van de zomertijd:
  • Energiebesparing (minder kunstlicht nodig tijdens de avond). De besparing op licht zou echter teniet worden gedaan door bv. de hogere kosten van de airconditioning in woningen. Het uur van thuiskomen ligt immers dichter bij het warmste moment van de dag, zodat de airconditioning op warme dagen langer moet werken om het huis af te koelen.
  • Minder ongevallen op de weg doordat er meer daglicht is tijdens de uren dat de wegen worden gebruikt.
  • Langere zomeravonden.
 
Nadelen van de zomertijd:
  • Zomertijd heeft een langdurig en behoorlijk groot effect op de biologische klok van de mens. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen kunnen oververmoeid geraken in de week na de aanpassing.
  • In de landbouw en veeteelt is de zomer- en wintertijd een nadeel. Want planten en dieren hebben hun eigen biologische ritme. Bijvoorbeeld : koeien staan niet eerder op wanneer de zomertijd ingaat. De melktijden kunnen hierdoor niet in één keer met een uur worden opgeschoven. Planten gaan op de zonnetijd af, niet op de zomertijd. De landbouwers moeten hiermee rekening houden en hun werktijden aanpassen.

De klok vooruit of achteruit? Een geheugensteuntje…

We geven nog een handige tip om te onthouden wat gebeurt bij overschakeling naar zomertijd: VOORjaar = klok VOORuit.
 
In het Engels gebruikt men hiervoor de woordspeling ‘Spring forward, fall back’ (Spring vooruit, trek terug). ‘Spring’ betekent ook lente en ‘fall’ is de herfst. In de lente wordt de klok een uur vooruitgezet, in de herfst een uur achteruit.
 
Vergeet dus je klok niet aan te passen dit weekend, want als je deze ‘afspraak’ mist, zou je te laat op andere afspraken kunnen verschijnen!