Mmm… Chocolade!

Pasen komt eraan! En dat betekent weer een hele hoop chocolade op tafel. Van kleine paaseieren tot grote chocolade paashazen… voor ieder wat wils. Een lekker luxeproduct, maar heb je je ook al eens afgevraagd van waar die chocolade komt? Of de kwaliteit van de chocolade goed is? En vooral: wordt die in goede omstandigheden geproduceerd?

Eerlijk is eerlijk

Ivoorkust in West-Afrika is de grootste producent van de cacaoboon. Jammer genoeg gebeurt de teelt ervan nog niet altijd in goede en eerlijke omstandigheden. Sommige boeren werken hard op plantages en ze worden er weinig voor betaald. Hoe weet je of de chocolade die je koopt in goede omstandigheden gemaakt is? Komen de bonen van een goede of slechte plantage en is de kwaliteit in orde? Het is heel moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. De traceerbaarheid van voedsel en van de kwaliteit ervan blijft wereldwijd nog altijd een aandachtspunt. Vooral voor de cacaoboon.

Meer transparantie, graag!

Gelukkig wordt er op dit moment gewerkt aan een norm om dit alles transparant te maken. De EN ISO 19381 – Sustainable and traceable cocoa beans – part 1: requirement for sustainability management zou in de loop van 2017 gepubliceerd worden en heeft verschillende doelen. We noemen er enkele op:

 • Een geloofwaardige en transparante maatstaf gebruiken voor de productie van duurzame cacao op lange termijn.
 • Gedwongen arbeid en kinderarbeid doen verdwijnen.
 • De levensstandaard, sociale omstandigheden en werkomstandigheden verbeteren van de arbeiders op de plantage. Het algemene welzijn en de veiligheid op het werk moet worden opgekrikt.
 • De impact op het milieu verkleinen.
 • De kosten-baten van de cacaoproductie evenwichtig maken. Dit bijvoorbeeld door maatstaven te ontwikkelen die de efficiënte verhogen.
 • Het inkomen van de boeren verbeteren, evenals de productiviteit van de cacaoteelt. De bedoeling is ook om diversiteit in productie en inkomen te stimuleren en de toegang tot markten te vergemakkelijken.
 • De communicatie rond traceerbaarheid en duurzaamheid van de cacaobonen ophelderen.
 • Alle kosten transparant maken.

Er komt ook nog een deel 2 en deel 3 uit van de norm. Deel 2 geeft aanbevelingen op vlak van planeet-, mens-, en planeetgerelateerde prestaties, terwijl deel 3 ingaat op de traceerbaarheid van de productie van cacaobonen.

En wat met de kwaliteit?

Voor de kwaliteit van cacaobonen bestaat er een andere norm: de ISO 2451 – Cocoa beans – Specification. Deze norm geeft een maatstaf om na te gaan of de bonen de beste kwaliteit garanderen. Op dit moment is de norm onder herziening.

Is chocolade gezond?

Chocolade is gezond als het kwalitatief is. Alleen pure, zwarte chocolade met een hoog cacaopercentage (tussen 72 en 100%) bevat veel antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid.

Wil je zelf nagaan of je chocolade gezond is en op een kwalitatief en eerlijke manier gemaakt werd? Enkele tips:

 • Ga na of de chocolade voldoet aan de kwaliteitsnorm ISO 9001 of specifiek voor de bonen aan de ISO 2451.
 • Kies chocolade met een hoog cacaopercentage (tussen 72 en 100%). Dus geen witte chocolade of melkchocolade. Die bevatten veel suiker en vetten.
 • Lees op de achterzijde van de verpakking of er geen kunstmatige stoffen zijn toegevoegd (zoals E-nummers-), geen andere vetstoffen dan cacaoboter worden gebruikt, en er geen of zo weinig mogelijk geharde vetten (transvetten) in aanwezig zijn. Er bestaat een sterke indicatie dat geharde vetten kankerverwekkend zijn. Bekijk zeker ook het suikerpercentage.
 • Kies liefst voor chocolade die biologisch of organisch geteeld werd. Zo weet je dat er geen pesticiden gebruikt werden.
 • Koop chocolade die niet verhit werd (‘raw chocolate’). Op die manier werden de bonen niet verbrand.
 • Probeer alleen chocolade te kopen die op een verantwoorde en eerlijke manier werd geteeld, behandeld, verpakt en verkocht.

Wist je dat…

Chocolade ook goed is om kriebelhoest te kalmeren? Volgens Europees onderzoek aan de Britse universiteit Hull bleken patiënten die een hoestmiddel op basis van chocolade kregen minder te hoesten dan patiënten die andere medicijnen kregen. Cacao zou beter in de keel blijven kleven. Zo vormt het een laagje dat hoestprikkels onderdrukt. Leuk nieuws, niet? (Bron: NEN)