Nieuwe auto: diesel of benzine?

Een nieuwe auto kiezen is niet altijd even makkelijk. Want voor welke motor kies je: diesel of benzine? We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje.

Tussen 14 en 24 januari opent het autosalon dit jaar haar deuren. Een ideale uitstap als je op zoek bent naar een nieuwe auto. Maar weet je al of je voor een diesel- of benzinewagen kiest? Die keuze maak je beter al op voorhand.

Over de kwaliteit van de brandstoffen hoef je alvast niet te twijfelen. Die wordt dankzij de normen NBN EN 590 en NBN EN 228 regelmatig getest. Deze normen staan ook aangeduid op de pomp met een gele (diesel) of een groene (benzine) sticker. Wedden dat je erop let de volgende keer dat je tankt?

Voor- en nadelen

Benzine of diesel? Met een paar vragen willen we je helpen bij je keuze.

1. Hoeveel kilometers rijd je per jaar?

Rijd je jaarlijks minder dan 15.000 kilometer? Dan is een benzinemotor een betere optie. Dieselmotoren zijn pas voordeliger vanaf 30.000 kilometer per jaar. Dat komt omdat de aankoopprijs ervan hoger ligt dan een benzinewagen. Op dit moment is diesel tanken trouwens goedkoper dan benzine. Maar op termijn wil de overheid die prijzen afvlakken. Goed nieuws voor wie een benzinewagen verkiest, dus.

2. Hoe lang wil je je auto houden?

Een dieselwagen heeft een langere levensduur dan een benzineauto. Dat merk je bijvoorbeeld ook aan de tweedehandsmarkt: een dieselmotor is meer waard dan een benzinemotor. Goed om daar ook aan te denken. In onderhoud is een dieselwagen dan weer duurder, zeker als de roetfilter vervangen moet worden. Ook is er meer onderhoud aan. Meestal moet die om de 20.000 of 25.000 kilometer op controle, terwijl dat bij een benzinewagen maar om de 30.000 kilometer is. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van je rijstijl.

3. Wat is je budget?

Dieselmotoren zijn doorgaans duurder in aankoop dan benzinemotoren. Let er ook op dat de jaarlijkse verkeersbelasting en de eenmalige belasting voor inverkeerstelling (BIV) bij de inschrijving van het voertuig in 2016 duurder is voor dieselwagens.

4. Rijd je meestal lange of korte afstanden?

Voor korte afstanden – bijvoorbeeld in een stad – is een benzinewagen ideaal. Die motor trekt snel op en de uitlaatgassen zijn ook minder vervuilend. Een dieselmotor daarentegen heeft eerst meer tijd nodig om op te warmen. Na ongeveer 10 kilometer rijdt die het best en wordt de motor minder snel vuil. Zit je vaak in de file of rijd je meestal maar rond de 50 km/u? Dan kan de roetfilter op termijn verstopt geraken. En dat eist natuurlijk een flinke hap uit je budget om die te vervangen.

5. Neem je graag milieubewuste keuzes?

Dan is een benzineauto beslist een betere optie. De uitlaatgassen zijn minder schadelijk dan bij een dieselwagen. Natuurlijk kan je ook altijd denken aan een elektrische auto. Of het openbaar vervoer nemen, uiteraard.

Veel succes!