Nieuwe norm voor compliance management: "dé basis voor goed bestuur"

dit is de taalnl

Nieuwe norm voor compliance management: "dé basis voor goed bestuur"

Er is een nieuwe norm voor compliance management: de ISO 37301:2021 Compliancemanagement systemen — vereisten met gebruiksrichtlijnen. Deze norm vervangt de richtlijn ISO 19600 uit 2014. Compliance management zorgt ervoor dat je aan al je verplichtingen binnen je organisatie voldoet. Gevolg? Meer vertrouwen in je organisatie. Wie de nieuwe norm toepast, mag heel wat voordelen verwachten. Zoals minder risico op boetes en een verbeterde reputatie en geloofwaardigheid.
 

Wat is compliance management?

Compliance is voldoen aan wet- en regelgeving. Elke organisatie heeft hier dus mee te maken. Compliance management zorgt ervoor dat de activiteiten van jouw organisatie in overeenstemming zijn met alle nodige regels en wetten. Toch is compliance management meer dan alleen een systeem om te voldoen aan formele wet- en regelgeving. Ook eigen eisen en die van stakeholders vallen eronder. Zo wordt compliance management de basis voor goed bestuur.
 

Wat houdt de nieuwe norm in?

De nieuwe norm geeft eisen en richtlijnen om een effectief compliance managementsysteem binnen je organisatie op te zetten, te ontwikkelen en te implementeren. Én dat systeem te evalueren, onderhouden en verbeteren. Verder heeft de norm expliciete aandacht voor gedrag en cultuur binnen je organisatie. Het bevat ook een risk-based benadering om prioriteiten te stellen en focus aan te brengen. Dat dient zowel de eigen organisatie- als de maatschappelijke belangen.
 

Waarom de norm ISO 37301 toepassen?

Deze norm helpt jouw bedrijf om een compliance managementsysteem te concretiseren. Dat zorgt ervoor dat je je compliance beleid consistent, nauwkeurig en effectief kan beheren. Met ISO 37301 kan je organisatie gestructureerd en aantoonbaar aan wettelijke en stakeholdereisen voldoen.

TIP

De norm kan ook geïntegreerd worden in de andere managementsystemen van je organisatie. Daardoor neemt de efficiëntie, effectiviteit en productiviteit toe.

 

Wat zijn de voordelen van de nieuwe norm?

Een goed compliance managementsysteem resulteert in:

  • voorkomen of vroegtijdig opsporen van overtredingen van regels. Dit vermindert het risico op boetes, straffen, werkuitschakelingen, rechtszaken of reputatieschade.
  • beter intern inzicht in de context, bedrijfsvoering, verplichtingen en compliance risico’s van je organisatie. Dat leidt tot beter risicobeheer.
  • meer vertrouwen in je organisatie. Dat vergemakkelijkt handel, investeringen, werving en behoud van personeel.

Wil je de nieuwe norm ISO 37301 aankopen?

De norm voor compliance management is beschikbaar in onze e-shop.