Blijf cybercriminelen een stapje voor

dit is de taalnl

Blijf cybercriminelen een stapje voor

Cybercriminaliteit neemt al jaren toe en vormt een bedreiging voor bedrijven, overheden en de samenleving. Cyberaanvallen worden ook steeds geavanceerder, met alle schadelijke gevolgen van dien. Gelukkig zorgen een reeks normen ervoor dat je de cybercrimineel een stapje voor blijft.
 

Onze cybersecurity wordt bedreigd

Er bestaan tegenwoordig cyberaanvallen in alle maten en soorten: hacken van systemen en sociale media, phishing, schadelijke software, identiteitsdiefstal, social engineering, DoS-aanvallen (denial of service) … en ga zo maar door. Zo’n aanval is zowel persoonlijk als financieel pijnlijk. Hij veroorzaakt onnoemelijk veel schade, maakt onze samenleving en de burgers kwetsbaar, en bedreigt onze welvaart.
 

Hoe blijven we cybercriminelen een stap voor?

Het opbouwen van een goed cyberdefensiesysteem en het anticiperen op bedreigingen zijn belangrijke elementen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Een geloofwaardig en geavanceerd cyberrisicobeheerplan is broodnodig.

Cybercriminaliteit kent geen grenzen. Internationale samenwerking is dus essentieel en internationale normen zijn onmisbaar voor wereldwijde bescherming. De ISO/IEC 27000-familie bevat de belangrijkste normen voor een informatiebeveiligingsmanagementsysteem.

De belangrijkste best practices voor cybersecurity

ISO 27000 en ISO 27001 voorzien managementsystemen voor informatiebeveiliging.

ISO 27005 gaat over risicobeheer bij informatiebeveiliging en ISO 27003 voorziet de implementatierichtlijnen.

Normen die bedrijven voorbereiden om gepast te reageren, zijn onder andere de incidentmanagementnorm ISO 27035 (deel 1 en deel 2), de norm voor bedrijfscontinuïteitsbeheer ISO 22301 en de ICT-gereedheidsnorm ISO 27031.

Verder zijn er normen die helpen bij de beveiliging van de toeleveringsketen zoals ISO 28000 en ISO 27036. En normen die ondersteunen bij het opbouwen van veerkracht om bedrijfsverstoring tegen te gaan zoals ISO 22301 en ISO 27014.

ISO 27002 bevat de best practices voor informatiebeveiligingscontroles.

 

Recentste ontwikkelingen

De technische specificatie ISO 27570 biedt richtlijnen voor de bescherming van de privacy van smartcity-ecosystemen en ISO 27100 beschrijft hoe robuuste cybersystemen moeten worden gemaakt of verfijnd om te beschermen tegen cyberaanvallen. Deze recente technische specificaties worden binnenkort aan onze collectie toegevoegd.

 

Wees voorbereid

Deze internationale normen bieden richtlijnen waarmee organisaties processen en systemen opzetten om de situatie te beoordelen en te beheren, informatie te beschermen en applicaties, diensten en nationale infrastructuur te beveiligen.

De eerste stap in de aanpak van cybercriminaliteit is het kennen van de risico’s en het bepalen van de controles die moeten worden ingevoerd om die risico’s te beperken. Normen van de ISO-IEC 27000-familie zijn hét middel bij uitstek voor elke organisatie die een krachtige oplossing tegen cybercriminaliteit wil invoeren.

Voorbereiding is essentieel om cyberaanvallen het hoofd te bieden. Dankzij de informatiebeveiligingsnormen heeft jouw bedrijf het perfecte systeem om te kunnen anticiperen en om incidenten te identificeren, detecteren en rapporteren. Een snelle analyse en reactie beperkt de impact van de verstoring.
 

De snelle technologische vooruitgang bijbenen

De afhankelijkheid van connectiviteit groeit bij bedrijven. Ook het gebruik van internet en mobiele apparaten stijgt nog altijd. Er is dus een steeds grotere behoefte aan systeembeveiliging en veerkracht. Normen moeten mee-evolueren om de snelle technologische vooruitgang te evenaren.

De complete ISO/IEC 27000-familie en de technologiegerichte specificaties vormen de basis voor het bouwen en beheren van een veilige toekomst.

Nieuwste ontwikkelingen in cybersecurity

Blijf je graag op de hoogte over de nieuwe ontwikkelingen in project management ? Bezorg ons je contactgegevens en wij houden je op de hoogte!