Succesvol strategisch samenwerken: hoe doe je dat?

dit is de taalnl

Succesvol strategisch samenwerken: hoe doe je dat?

Creëert je organisatie strategische partnerships om samen hogerop te geraken? Wil je weten hoe samenwerkingsverbanden tussen organisaties opgezet en beheerd worden? Is het jouw verantwoordelijkheid om de zakelijke belangen van diverse partners in balans te houden? Goed nieuws: in februari wordt de nieuwe norm ISO 44001 Collaborative Business Relationship Management Framework gepubliceerd die je daarbij helpt.

Waarover gaat ISO 44001?

ISO 44001 is de eerste certificeerbare internationale norm die je zakelijke relaties met externe partners helpt bekrachtigen en verbeteren. De norm biedt een neutraal platform voor de oprichting van doeltreffende duurzame samenwerkingsprogramma’s met wederzijds voordeel. Dankzij een 8-stappenplan als kader leer je hoe je succesvol strategische partnerships opzet en beheert.
De 8 stappen volgen volledig de levenscyclus van de samenwerkingsverbanden met je partner(s). Ze gaan over:

  • Operationeel bewustzijn: visie, waarden, leiderschap en doelstellingen
  • Kennis: strategie, resultaten en implementatieplan
  • Interne assessments: beleid, mensen, vaardigheden en de maturiteit om samen te werken
  • Partnerkeuze: capaciteiten, rollen en verantwoordelijkheden
  • Samenwerken: het beheer van systemen en processen
  • Waardecreatie: continue verbetering van processen
  • Samen blijven werken: goed presterend team, monitoring en metingen
  • Exit strategie: triggers voor terugtrekking en proces

Gebruik je al een bepaalde aanpak?

Geen probleem. De norm legt geen enkele rigide aanpak op. Omgekeerd zelfs: de norm biedt een kader dat je bestaande aanpak perfect aanvult. Heb je bijvoorbeeld al verankerde processen? Dan kan je via deze norm engagement en implementatie verbeteren en vergemakkelijken door één gemeenschappelijke taal te gebruiken. Zo vermijd je verwarring, geeft het vertrouwen aan beide kanten en is het een goede basis voor innovatie. De norm houdt er bovendien ook rekening mee dat elke relatie uniek en anders is.

Meer weten?

Schrijf je in voor de infosessie over ISO 44001 op 9 maart bij het NBN. Inspirerende Belgische bedrijfsleiders staan je te woord en je leert hoe je het 8-stappenplan als leidraad gebruikt. Geïnteresseerd? Schrijf je vandaag nog in.