Wat hebben normen te maken met het WK voetbal in Brazilië?

dit is de taalnl

Wat hebben normen te maken met het WK voetbal in Brazilië?

Vanaf 12 juni tot 13 juli vindt in Brazilië het 20e Wereldkampioenschap voetbal plaats. Wij hopen dat onze Rode Duivels een schitterende prestatie zullen neerzetten.

Voor velen zal het een verrassing zijn, maar normen spelen ook een rol op en rond het voetbalveld. Dat is zeker het geval in België, waar het koninklijk besluit van 6 juli 2013 over de veiligheidsnormen in voetbalstadions rechtstreeks verwijst naar Belgische en Europese normen.

Een voorbeeld is de normenreeks NBN EN 13200 Toeschouwersaccomodaties. Deel 4 daarvan gaat over de kenmerken van zitjes in stadions. Hij bevat eisen in verband met veiligheid , functionaliteit en comfort van de toeschouwers.

Ook voor het voetbalveld bestaan er normen, bijvoorbeeld de NBN EN 12233, die een testmethode bevat om de hoogte van het gras te bepalen.
In onze voetbalclubs trainen spelers van elke leeftijd en elk niveau steeds meer op kunstgrasterreinen die voldoen aan de voorschriften van de NBN EN 15330-1.

De norm NBN EN 748 over voetbaldoelen, waarvan de eerste uitgave dateert van 1996, heeft bijgedragen tot een daling van het aantal ongevallen door onvoldoende stevige of stabiele voetbaldoelen. Ook de maaswijdte van de netten is in deze norm vastgelegd.

Verder is er de norm NBN EN 12235 over de bepaling van het verticale stuitergedrag van ballen op sportvelden, die ook voor voetballen geldt. Wat de uitrusting van voetballers betreft, zijn er de normen NBN EN 16027 over handschoenen voor doelmannen en NBN EN 13061 over scheenbeschermers voor voetbalspelers.

Ten slotte zijn bij de bouw van de de WK-stadions in Brazilië een aantal duurzame en innovatieve oplossingen toegepast die voldoen aan internationale normen. Zo zet het dak van het Maracana stadion in Rio de Janeiro zonnestraling om in elektriciteit. Bij de bouw van het nieuwe stadion in Salvador werd het beton van het oude stadion gerecycleerd en hergebruikt.

Normen zijn alomtegenwoordig, in ons dagelijks leven maar ook bij het WK voetbal.