We wensen je spetterende eindejaarsfeesten. En hou het veilig!

dit is de taalnl

We wensen je spetterende eindejaarsfeesten. En hou het veilig!

Je kan je geen oudejaarsavond voorstellen zonder vuurwerk? Je bent niet alleen. De verkoop van vuurwerk schiet rond de eindejaarsperiode steevast als een pijl de hoogte in. Maar ondanks de vele preventiecampagnes vallen er nog elk jaar gewonden. Om het aantal ongevallen met vuurwerk aan banden te leggen, zijn er normen, zoals de Europese normenreeks rond de veiligheid van consumentenvuurwerk (NBN-EN 15947).

Je allereerste bekommernis als je vuurwerk wil kopen? Check of er een CE-label is. Het label geeft aan dat het vuurwerk voldoet aan de Europese regelgeving. Dit betekent dat de fabrikant of importeur verklaart dat het vuurwerk conform is met de richtlijn 2013/29/EU en de Europese norm NBN EN 15947 ‘Pyrotechnische artikelen – Vuurwerk, categorieën F1, F2 en F3’.

Types en richtlijnen

De 5 delen van de Europese norm NBN EN 15947 beschrijven de categorieën en types van vuurwerk: van type F1, dat nauwelijks gevaar oplevert, tot het luide, gevaarlijkere type F4. Afhankelijk van het type vuurwerk gelden andere richtlijnen voor etikettering, de leeftijd van de gebruiker en de afstand die de toeschouwers moeten behouden als het vuurwerk wordt afgestoken. Ook die richtlijnen worden in de normen beschreven.

Strengere Belgische regelgeving

Op basis van de Europese normen werkte België een wetgeving uit rond de verkoop van vuurwerk. Sinds 5 juli 2017 zijn de regels strenger geworden. Particulieren mogen enkel nog vuurwerk kopen van de types:

  • F1 – vuurwerksterren, vuurwerkfonteinen, knalerwten;
  • F2 – vuurpijlen, knalvuurwerk of batterijen.

De luidste en gevaarlijkste F3 vuurwerktypes (vuurpijlen, knalvuurwerk of batterijen met meer poeder en geluid dan F2) worden verboden. Vuurwerkverkopers moeten nu ook actief de leeftijd van de koper controleren. Voor type F1 is de grens 12 jaar. Om vuurwerk van type F2 te kopen, moet je ouder zijn dan 16 jaar.

Veilig genieten

Kortom, de Europese normen en Belgische wetgeving rond vuurwerk zorgen ervoor dat je in alle veiligheid kan knallen en feesten. Dat doen trouwens ook de normen rond voedselveiligheid en de kwaliteit van wijn en bier. Er zijn brandveiligheidsnormen, normen rond de veiligheid van speelgoed en rond de kwaliteit van inpakpapier … Wist je dat zelfs je kerstverlichting aan normen moet beantwoorden?

Ook in 2018 werkt het NBN hard om veiligheid in de hand te werken. Op elk feestje, thuis en op het werk.

Geniet ondertussen volop van de feesten!