Welke mondmaskers beschermen tegen COVID-19 en hoe herken je ze?

dit is de taalnl

Welke mondmaskers beschermen tegen COVID-19 en hoe herken je ze?

Het gebrek aan geschikte mondmaskers om zorgverleners te beschermen tegen het coronavirus is al dagen een brandend onderwerp in de actualiteit. Maar wanneer is een mondmasker ‘geschikt’ en wanneer niet? Om die vraag voor eens en altijd te beantwoorden, haalde competentiecentrum voor textiel en kunststoffen Centexbel zelf de pen boven. Het resultaat: een overzichtelijk document met cruciale info voor medische hulpverleners.

 

Centexbel speelt een actieve rol in de bescherming tegen COVID-19. Zo omhelst het competentiecentrum onder meer een gecertificeerd labo om medische mondmaskers te testen. Daardoor weten de medewerkers maar al te goed welke gevaren gepaard gaan met het gebruik van mondmaskers die niet aan de nodige prestatievereisten voldoen. “Een vals gevoel van veiligheid houdt grote risico’s in voor de zorgverleners zelf en de volksgezondheid”, klinkt het bij Centexbel.

Normen wijzen de weg

Het principe is eenvoudig: voor een optimale bescherming moet je weten welke mondmaskers waarvoor dienen (en waarvoor niet). De sleutel om snel het kaf van het koren te scheiden? Normen en Europese richtlijnen. Producenten van chirurgische en ademhalingsmondmaskers moeten duidelijk omschreven vereisten toepassen bij het maken van de verschillende subtypes, zoals FPP3-maskers, én die op hun producten vermelden. Centexbel maakte hiervan een overzicht: Dit zijn de verschillende types medische en ademhalingsmondmaskers.

Een greep uit de andere vragen die het medische labo voor jou beantwoordt:

  • Welke type masker is aanbevolen?
  • Wanneer gebruik je een nieuw mondmasker?
  • Wat doe je als je niet over een medisch mondmasker beschikt?

Meer info

Wist je dat …

… het NBN normen voor mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking stelt aan Belgische belanghebbenden? De volledige lijst vind je hier.