Wintersportnormen op en rond de skipistes

dit is de taalnl

Wintersportnormen op en rond de skipistes

Binnen enkele weken gaat het nieuwe wintersportseizoen van start. Alpineskiërs, snowboarders en langlaufers zullen zich weer kunnen uitleven in de vele Europese skigebieden. Technische normen zorgen er mee voor dat de sneeuwvakantie veilig en comfortabel verloopt. We geven enkele voorbeelden.

Een ideale wintersportdag

Vandaag is de familie Vercauteren vroeg uit de veren. Na een stevig ontbijt in hun vakantiewoning in de Zwitserse Alpen duiken ze de auto in, op weg naar het dalstation van hun skigebied. Het heeft flink gesneeuwd de voorbije dagen, maar dankzij het werk van de sneeuwschuivers (NBN EN 15583) is de weg volledig vrij en rijden ze vlot tussen de muren van sneeuw. De pistes liggen er prachtig bij.

In het dalstation neemt het gezin de kabelbaan (NBN EN 12929 en NBN EN 13223) naar de hoger gelegen pistes. Boven zetten ze allemaal hun skibril (NBN EN 174) op, want vandaag is er geen wolkje aan de lucht en een verblindende zon glinstert op de hagelwitte sneeuwhellingen. Het is december en bitter koud, ver onder het vriespunt. Maar met handschoenen (NBN EN 511) en een sneeuwpak (NBN EN 342) is iedereen goed beschermd.

Mama en de dochter van zes gaan vervolgens met de ski’s een transportband op (NBN EN 15700) die hen comfortabel naar de start van een zacht glooiende groene piste brengt, waar Nathalie haar eerste skilessen kan toepassen. Papa en Stefan, tien jaar, nemen enkele skiliften die hen naar de meer uitdagende pistes brengen. Boven zien ze hoe een sneeuwscooter van het reddingspersoneel aan de rand van de piste klaar staat om gewonde skiërs op te halen. De bemanning draagt een speciale helm (NBN EN 13781). Papa spant de gespen van zijn skischoenen aan en kijkt of ze goed zijn vastgeklikt in de bindingen (ISO 9462 en ISO 8061), terwijl Stefan zijn boots vastgespt op zijn snowboard (ISO 14573). Ze zetten beiden hun skihelm op (NBN EN 1077) en verkennen de hele morgen allerlei blauwe en rode pistes.

’s Middags komt het gezin samen om gezellig te tafelen. Een plaatselijke dj zorgt voor sfeer onder een staalblauwe hemel. Life is good!

Plots horen ze het geluid van een helikopter die komt overvliegen: het is een luchtambulance (NBN EN 13718), wellicht uitgestuurd om een gewonde skiër snel naar het ziekenhuis te brengen. Misschien toch maar de steile zwarte pistes links laten liggen vandaag?

In de namiddag zetten ze opnieuw aan. Later, terwijl de kleine Nathalie samen met papa al van een warme chocolademelk geniet in een gezellige skibar, nemen mama en Stefan nog één keer de skilift voor een laatste afdaling. De dag vliegt voorbij. ’s Avonds geniet het gezin na in het vakantiehuis met een Zwitserse fondue. Terwijl de avond valt, zien ze door het raam op de hellingen de grote lichten van de sneeuwruimers (NBN EN 15059), die de pistes optimaal prepareren voor de volgende dag.

Volgende normen werkten mee aan deze mooie skivakantiedag

 • NBN EN 174  Oogbescherming – Skibrillen voor alpineskiën
 • NBN EN 342  Pakken en kledingstukken voor bescherming tegen kou
 • NBN EN 511  Beschermende handschoenen tegen koude
 • NBN EN 1077  Helmen voor alpineskiërs en snowboarders
 • NBN EN 12929 Veiligheidseisen voor kabelbaaninstallaties voor het vervoer van personen – Algemene eisen
 • NBN EN 13223 Veiligheidseisen voor kabelbaaninstallaties voor het vervoer van personen – Aandrijfsystemen en andere mechanische uitrusting
 • NBN EN 13718  Medische voertuigen en hun uitrusting – Luchtambulances
 • NBN EN 13781 Veiligheidshelmen voor bestuurders en passagiers van sneeuwscooters en bobsleeën
 • NBN EN 15059 Sneeuwruimers - Veiligheidseisen
 • NBN EN 15583-1 Winteronderhoudsuitrusting – Sneeuwschuivers
 • NBN EN 15700  Veiligheid van transportbanden voor wintersport of recreatief gebruik
 • ISO 8061  Alpine ski-bindings – Selection of release torque values
 • ISO 9462  Alpine ski-bindings – Requirements and test methods
 • ISO 14573  Snowboard strap bindings for soft boots – Requirements and test methods

Ooit beseft dat normen zo aanwezig zijn op en rond de skipistes? En er zijn er nog veel meer…

Wil je meer informatie over deze normen? Contacteer ons.