Managementnorm ISO 46001 richt pijlen op waterefficiëntie

dit is de taalnl

Managementnorm ISO 46001 richt pijlen op waterefficiëntie

Water is door de jaren heen een kostbare grondstof geworden. De enige oplossing om een reëel watertekort – en dus hogere prijzen – te vermijden is om verstandiger om te springen met het water dat we hebben. Hoe we dat precies moeten doen, is het onderwerp van de nieuwe managementnorm ISO 46001. Vooral organisaties met een hoog waterverbruik onthalen de norm op een warm applaus.

Een groeiende bevolking en de opmars van waterintensieve methodes in de landbouw en industrie zetten de globale waterreserves onder druk. In die mate dat de Verenigde Naties in hun duurzaamheidsagenda voor 2030 ‘Schoon water en sanitair’ als een van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) opwierpen. SDG 6 heeft onder meer als doel om ‘de waterefficiëntie over alle sectoren heen drastisch te verbeteren’. En dat is meteen ook de ambitie van de nieuwe managementnorm ISO 46001.

Wist je dat …

… ISO 46001 de oude norm voor waterefficiëntie, ISO 24526, vervangt? 

Blik op de toekomst

 

De internationale managementnorm ISO 46001:2019 ‘Water efficiency management systems – Requirements with guidance for use’ is een handige tool voor organisaties die sterk afhankelijk zijn van water. Heb je bijvoorbeeld een productielijn die veel water verbruikt, dan is ISO 46001 een must. In een eerste fase beoordeel je de huidige situatie. Daarna krijg je onder meer richtlijnen over hoe je waterefficiënte maatregelen identificeert en implementeert volgens het principe ‘Reduce-Replace-Reuse’. Tot slot teken je ook voor continue verbetering met ISO 46001. Het resultaat: een lagere waterfactuur en een positieve milieu-impact.

 

Singaporese expertise

 

De mosterd voor ISO 46001 werd gehaald in Singapore, een van de meest waterkritieke landen ter wereld. Daar ontwikkelden experten in 2012 een nationale norm rond het beheer van water voor industrieel gebruik. Die norm bleek zodanig nuttig dat ISO besloot om er een eigen internationale managementnorm op te baseren. Wai Cheng Wong, die als gerenommeerde ingenieur mee aan de basis stond van beide normen, laat er geen twijfel over bestaan: “ISO 46001 kan het waterbeleid van zowel grote als kleine organisaties radicaal verbeteren.” 

Zelf aan de slag met ISO 46001?

Koop de norm aan in de ISO-shop.

Je kan bovendien je organisatie laten certificeren voor ISO 46001.

Wil je weten hoe dat moet?
Neem contact met het NBN via tech@nbn.be of 02 300 78 59.