Mondmaskers maken of aankopen? Gebruik dit officieel referentiedocument

dit is de taalnl

Mondmaskers maken of aankopen? Gebruik dit officieel referentiedocument

Na ettelijke weken van strikte coronamaatregelen is er licht aan het einde van de tunnel. Bij de exit-strategie zullen mondmaskers voor dagelijks gebruik evenwel een cruciale rol spelen. Maar welke kwaliteitseisen moet je als bedrijf of burger volgen om veilige mondmaskers te maken? En hoe test, verpak en onderhoud je ze? Samen met het NBN staken experten van Centexbel, FOD Economie en Sciensano de koppen bij elkaar. Het resultaat: een officieel referentiedocument voor België. Gratis te verkrijgen.

 

Download nu het Belgisch referentiedocument: NBN/DTD S 65-001:2020

 

We hebben meer dan ooit nood aan duidelijke afspraken over veilige mondmaskers. Dat geldt zowel voor burgers die zelf aan de slag gaan als bedrijven die op grote schaal produceren. Maar evengoed voor overheden of bedrijven die massaal mondmaskers aankopen om te verdelen onder de bevolking of op de werkvloer. Alle partijen dragen immers een grote verantwoordelijkheid.

 

Samen voor duidelijke kwaliteitsregels

“De kwaliteit van onze mondmaskers voor dagelijks gebruik zal in grote mate het succes van de Belgische exit-strategie bepalen”, zegt Johan Haelterman, voorzitter van het NBN-directiecomité. “Er staat dus veel op het spel. Maar bedrijven of burgers die zelf de handen uit de mouwen steken, zien al snel door de bomen het bos niet meer. Op basis van bestaande referentiedocumenten en met de waardevolle input van Belgische experten werkten we daarom op zeer korte termijn een referentiedocument uit – volledig aangepast aan de Belgische context”.

Het Belgische referentiedocument werd ontwikkeld door:

 • Centexbel - het competentiecentrum voor textiel en kunststoffen
 • Sciensano - Belgisch onderzoeksinstelling voor o.a. volksgezondheid
 • FOD Economie -  Federale overheidsdienst voor Economie

Antwoorden op knelvragen van bedrijven én burgers

“Het officiële Belgische referentiedocument bestaat uit twee delen”, gaat Johan Haelterman verder. “Een hoofdstuk voor bedrijven die in serie willen produceren en een hoofdstuk voor burgers. Voor de eersten hebben we waardevolle informatie over kwaliteitseisen bij het maken van mondmaskers, net als criteria voor het testen. Daarnaast willen we deze opgebouwde kennis aanbieden aan burgers, zodat ook zij kwalitatieve mondmaskers kunnen maken. Met dit referentiedocument zetten we hen op de goede weg. Zo hopen we ons steentje bij te dragen aan de strijd tegen COVID-19.”

Een greep uit de vragen waarop je een antwoord krijgt:

 • Welke soorten mondmaskers bestaan er?
 • Voor wie zijn mondmaskers (niet) bedoeld?
 • Welke onderdelen bevat een mondmasker?
 • Welke materialen gebruik je het best?
 • Wat zijn de ideale afmetingen?
 • Hoe test je de veiligheid van een mondmasker?
 • Hoe verpak je mondmaskers?
 • Hoe gebruik je een mondmasker?
 • Hoe onderhoud je een mondmasker ?

Update 23 juni 2020

Het Belgische document “Community- en Artisanale maskers - Gids van de minimale vereisten, confectie, onderhoud en gebruik” versie 1.2 is beschikbaar. Deze versie houdt rekening met de feedback van stakeholders. En bevat ook enkele correcties en is naast het Nederlands en Frans nu ook beschikbaar in het Engels.

 

Heb je vragen over het document?

Wij bundelen alvast de meest gestelde vragen in een handig overzicht. Dit kan je hier downloaden.

 

Heb je feedback op het document?

Heb je het document doorgelezen en heb je input, feedback, commentaren, correcties,...? Deel deze gerust met ons. Dat kan eenvoudig door een email te sturen naar masks@nbn.be. Wij bekijken alvast alle input en verzamelen deze voor de volgende versie van het document.

Contactpersoon

Ellen Bartholomeeusen

Operations Manager bij het NBN

ellen.bartholomeeusen@nbn.be

Lees ook dit nieuwsartikel

Mondmaskers en hun gebruik: nieuwe adviezen